Subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Država je i ove godine za subvencionisanu kupovinu električnih vozila, kao i hibrida koji istovremeno imaju mogućnost kretanja pomoću klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) i električnog pogona, izdvojila 120 miliona dinara.

Rok za prijavu je 1. novembar, a sredstva za 2021. godinu dodeljuju se za kupovinu jednog vozila.

Subvencije se kreću od 250 evra za mopede i lake tricikle, do 5.000 evra za isključivo električna vozila (putnička vozila sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo od maksimum 3,5 tona).

Za motocikle i teške četvorocikle kupci od države mogu dobiti 500 evra, a za hibridna vozila je predviđeno od 2.500 do 3.500 evra (za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i srednje teretno vozilo mase između 3,5 i 12 tona). Tačan iznos subvencije u ovoj kategoriji zavisi od toga koliko ugljendioksida emituje vozilo.

Pravo na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Cilj uredbe je da podstakne korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta. Doneta je u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i za unapređenje kvaliteta životne sredine – kažu za Biznis.rs iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako navode, uredbom je u odnosu na način kupovine vozila propisan i postupak uplate subvencija, a zahtev za dodelu podnosi se Ministarstvu do 1. novembra 2021. godine.

Pored cene, kupci su u nedoumici i oko održavanja

Cene električnih automobila kreću se uglavnom od 20.000 evra, pa naviše, u zavisnosti od brenda, modela i paketa opreme za koji se opredeli kupac. To je, čak i sa subvencijom od 5.000 evra, i dalje prilično iznad finansijskih mogućnosti prosečnog srpskog vozača, ali prilikom kupovine postoje i neke druge nedoumice.

Električni i hibridni automobili još uvek nisu doživeli popularnost u našoj zemlji. Nesumnjivo veće cene ovih vozila imaju svoj uticaj, kao i  još uvek prisutne dileme i pitanja, od toga kako je ovakve automobile najbolje održavati, do toga koji su mogući kvarovi i koliko njihova popravka košta – objašnjavaju sa sajta Polovni automobili.

Prema njihovim podacima, tokom 2020. godine u Srbiji je prodato 637 hibridnih automobila (0,45 odsto od ukupnog broja prodatih automobila) i 41 automobil sa elektro pogonom (0,03 procenta od ukupnog broja prodatih automobila).

Najveći problem za većinu vozača električnih automobila i dalje predstavlja nedovoljno razvijena infrastruktura na putevima.
 

Izvor: Biznis.rs  (Marko Andrejić)

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan