Suđenje Goranu Davidoviću odloženo za 6. jul

Suđenje Goranu Davidoviću odloženo za 6. jul

Nakon završetka evakuacije novosadskog Višeg suda zbog lažne dojave o bombi, stranke i zaposleni vratili su se u sudnice, a sud je odlučio da za 6. jul odloži pripremno ročište u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj.

Ročište Goranu Davidoviću bilo je predviđeno za 9.30, ali je zbog evakuacije pomereno za 11 sati.

Njegov branilac Branibor Jovičić predložio je da se ročište odloži i sačeka Davidovićev dolazak u Srbiju, jer, kako je naveo, "završava sređivanje papira u Italiji".

Davidovićev branilac je sudu izneo tvrdnju da će se njegov branjenik sigurno odazvati narednom pozivu suda, a sudija je, imajući u vidu zakonske odredbe o suđenju u odsustvu, odnosno prisustvo okrivljenog, usvojio predlog odbrane i odložio ročište za jul.

Davidoviću treba da se sudi zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. napao učesnike antifašističke šetnje, a on je za danas bio najavio dolazak u sud.

Sud je u martu odložio ročište, jer je Davidović, koji živi u inostranstvu, preko branioca izrazio želju da dođe na suđenje i da mu se sudi u prisustvu i prosledio adresu radi slanja sudskih poziva.

Davidoviću je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima, a u martu je prihvatio molbu Davidovićevog branioca, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, uz konstataciju da dok se Davidović ne pojavi pred sudom lično, ostaje na snazi rešenje o suđenju u odsustvu.

Osim Davidoviću, za taj incident sudiće se i Nedeljku Pešiću za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu RTV

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan