Suša može da ugrozi prinos i kvalitet grožđa u Srbiji

Suša može da ugrozi prinos i kvalitet grožđa u Srbiji

Kakvi će biti ovogodišnji prinosi i kvalitet grožđa u Srbiji znaće se pouzdano kada počne berba, a kako kaže direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta već sada se može reći da će zbog vremenskih prilika prinosi biti manji.

– Očekujemo da berba počne za 10 do 15 dana i tada ćemo imati jasniju sliku, ali sasvim je izvesno da će suša i ekstremno visoke temperature koje dugo traju uzeti danak i kod grožđa. Pritom je važno znati da problemi sa prinosima neće biti isti u svim krajevima, jer nisu isti uslovi u Šumadiji, na Fruškoj gori, u Negotinu, Župi ili Niškom regionu – rekao je Rajta za Tanjug.

Dodaje i da tamo gde se loza nalazi blizu izvora, reke ili jezera ona može da ima veću vlažnost i da se bolje sačuva rod.

Rajta navodi da je loza otporna biljka i da može da se prilagodi na razne temperature, visoke i niske, ali pod uslovom da one traju predugo, kao što je ovog leta bio slučaj sa ekstremno visokim temperaturama.

– Zbog velike vrućine nema sokova koji putuju kroz biljku i treba da hrane bobicu, kožica i pokožica bobice znaju da izgore, ona se osuši i od takve bobice ne može da se napravi ništa. Nekada moraju i da se seku grozdovi da bi se spasilo što se spasiti može – objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, ove godine je i grad u nekim vinogradima napravio štetu, a onda se nadovezala i suša, tako da su vinogradari imali pune ruke posla kako bi zaštitili rod.

Prema podacima Privredne komore Srbije naša zemlja ima 20.113 hektara pod vinovom lozom, godišnje se proizvede oko 160.000 tona grožđa, a proizvodnjom grožđa se bavi oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan