Sutra ističe rok za uplatu treće rate poreza na imovinu, šta ako niste dobili rešenje

Sutra ističe rok za uplatu treće rate poreza na imovinu, šta ako niste dobili rešenje

Vlasnicima nekretnina u Srbiji u petak, 14. avgusta, ističe rok za uplatu treće rate poreza na imovinu za ovu godinu.

Ovo se odnosi na fizička lica, preduzetnike i na pravna lica, a važi i za poreske obveznike koji još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu.

Naime, kako piše "Blic", ovi dokumenti najčešće stižu na adrese vlasnika stanova i kuća sa nekoliko meseci zakašnjenja, odnosno obveznici ih za tekuću godinu dobiju tek u martu, aprilu ili maju, a ove godine je pandemija korona virusa pomerila i te kalendarske rokove. Tako brojni vlasnici nekretnina u Beogradu ili Novom Sadu još uvek čekaju rešenje od Poreske uprave.

Ipak, i za njih važe isti rokovi, pa bi svoju obavezu trebalo da izmire prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja, a kada im stigne novo moći će da uporede i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili potreban iznos, pa će neku narednu ratu moći da umanje.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu – februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto. Na primer, ako poreski obveznik kvartalno plaća oko 4.000 dinara za stan od 70 kvadrata u Beogradu, to znači da će ga tri meseca kašnjenja sa uplatom koštati oko 100 dinara.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji to žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, na primer na početku godine, i u tom slučaju ne moraju kasnije da vode računa o kvartalnim rokovima, javlja "Blic".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Pouzdano znam

    pre 1344 dana i 5 sati

    Želko Mitrović je obećao da će sutra među prvima uplatiti 250 miliona dinara duga za porez.
    Jer, u savremenoj, europskoj i nadasve naprednoj državi kao što je Srbija, svi građani su jednaki po pitanju poreza.
    Ili, nisu?
    Šta Vi mislite o ovoj temi?

    Da li svaka šikara i parlog u okolini Novog Sada treba da budu oporezovani kao voćnjak ili vinograd, jer je nkom zinuo određeni deo tela za novcem građana?

    Da li sva imovina građana treba da bude europski objedinjena na jednom poreskom računu, da ako na primer dugujete porez za šikaru ili parlog - oni mogu da vam legalno oduzmu stan i isteraju vas napolje, a društvo se dogovori da vam stan proda za 25-30% vrednosti? Jerbo im s ešikara oli parlog ne sviđa i znaju d aje ne mogu nikom prodati.
    Meni to sve liči na kriminalno uređivanje države, a ne na poštovanje prava.
    U nadasve naprednoj deželi.

    Oceni komentar:
    1
    7