Sutra nastavak sednice Komisije za planove u Skupštini grada

Sutra nastavak sednice Komisije za planove u Skupštini grada

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove objavila je da će 172. javna sednica Komisije za planove na kojoj se razmatra Nacrt generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada (GUP) do 2030. godine biti nastavljena u utorak, 15. marta.

Takođe, na sednici se razmatra i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada do 2030. godine na životnu sredinu.

Sednica, koju je obeležilo nekoliko incidenata, biće nastavljena sutra u 9 časova u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada u Ulici Žarka Zrenjanina  broj 2.

To znači da je promenjeno mesto održavanja jer su prethodne rasprave bile održavane u amfiteatru Spensa.

Podsećamo, ova sednica je počela 7. marta, a od samog početka atmosfera je bila na ivici incidenta da bi situacija nakon tri sata eskalirala, kada je u sali aktivirano pirotehničko sredstvo, a aktivisti organizacije OSA su izneli transparent na kom piše "GUP je GLUP". Tada je došlo i do prekida sednice.


Dobro jutro, Novi Sade, grade dizalica

Prekinuta sednica Komisije za planove, u amfiteatru Spensa pušten dim (FOTO i VIDEO)


Sutradan je trebalo da bude nastavljena, ali je odložena, o čemu su prisutni građani i novinari bili obavešteni od strane obezbeđenja Spensa. Istog dana, trojica aktivista Omladinsko studentske akcije privedeni su zbog "nasilničkog ponašanja" ali su kasnije u toku večeri pušteni da se brane sa slobode. Njima je određena zabrana prilaska direktoru "Urbanizma" Dušanu Miladinoviću i zabrana prisustvovanja sednicama Komisije za planove o GUP-u. 

Odložen nastavak sednice Komisije za planove

Privedeni aktivisti OSA-e, VKK Vasa Stajić traži da hitno budu pušteni na slobodu

VIDEO: Aktivisti pušteni da se brane sa slobode, za sredu najavljen protest


Rasprava o nacrtu GUP-a traje već mesecima traje od njegovog prezentovanja a jedan od njegovih protivnika je i Novosađanin (Novi) Nebojša Milneković koji je za naš portal izneo svoje primedbe na GUP. Pored njega, oko 15.000 naših sugrađana je poslalo primedbe na ovaj plan. Takođe, o GUPU-u su govorili i Brajan Brković i Miran Pogačar.

(Novi) Nebojša Milenković: Novi Sad po meri građana ili investitora?!

Miran Pogačar, aktivista: Izbornog dana crni džipovi i batinaši u Novom Sadu neće proći

Brajan Brković, aktivista: Sad smo na raskrsnici da li će Novi Sad biti grad prljavog kapitala ili grad za svoje građane


S druge strane, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nema dileme da će generalni urbanistički plan proći i nije štedeo osude na račun aktivista koji mu se protive.

VUČEVIĆ: Politička manjina, finansirana od tajkuna, pokušava da zaustavi razvoj grada

VUČEVIĆ: Oni koji nisu učestvovali u nasilju, ali ga opravdavaju, snose još veću odgovornost (VIDEO)

Novosadske Građanske inicijative koje su prikupile 12.590 potpisa na primedbe, kao što su već istakle i na sednici 7. marta, smatraju da komisija u ovom sastavu nema legitimitet da odlučuje o nacrtu GUP-a imajući u vidu  da su njena četiri člana, uključujući i predsednika komisije (Radonja Dabetić) bili angažovani od strane Galensa.

Oni pozivaju Novosađanke i Novosađane da seu što većem broju odazovu i da svi zajedno "stanemo na put izglasavanju ovog Nacrta i njegovoj realizaciji, kao i da posegnemo za svim pravnim sredstvima koji nam kao građanima u ovoj borbi pripadaju".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan