Sutra novi protest zaposlenih u SNP-u, PZP traži da se najstarije profesionalno pozorište kod Srba spasi od propadanja

Sutra novi protest zaposlenih u SNP-u, PZP traži da se najstarije profesionalno pozorište kod Srba spasi od propadanja

Gradski odbor Pokreta za preokret (GrO PZP) poziva republičku, pokrajinsku i gradsku vlast u Novom Sadu da spasu od propadanja Srpsko narodno pozorište (SNP), najstarije profesionalno pozorište kod Srba, osnovano još 1861. godine.

– SNP je u teškom ekonomskom položaju godinama i za to odgovornost leži u nebrizi za kulturu i kulturne ustanove od strane Srpske napredne stranke – navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni podsećaju da je sutra novi protest upozorenja, kao i da zaposleni prete generalnim štrajkom. 

Dok se novac iz budžeta rasipa na sve strane, na stotine zaposlenih u SNP-u ostvaruje primanja ispod prosečne republičke zarade, a preko sto njih u proseku prima oko 45.000 dinara, zbog čega je njihova egzistencija kao i egzistencija članova njihovih porodica ozbiljno dovedena u pitanje – upozorava GrO PZP.

Dodaju da do sada nisu urodili plodom zahtevi sindikata ovog hrama kulture, koji neprestano radi već 162 godine.

Od ovog pozorišta svi okreću glavu i oglašavaju se nenadležnim, a kada se daju novci raznim tabloidno-propagandnim glasilima režima – svi su nadležni. Od Vlade Srbije do grada Novog Sada – navodi se u saopštenju PZP-a i zaključuje:

Kako je drugi po redu štrajk upozorenja zaposlenih zakazan za sutra i kako zaposleni prete da će stupiti u  generalni štrajk, ako se ne nađe rešenje za njihove probleme, tražimo od nadležnih da hitno sednu i razgovaraju sa zaposlenima. Rešenje mora da bude trajno i ne sme se dozvoliti da Srpsko narodno pozorište nakon više od veka i po zatvori svoja vrata. 

Podsećamo, štrajk upozorenja zaposlenih u SNP-u održan je prošle srede, a pored povećanja plata, boljih uslova rada, donošenja nove sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata i rešavanja statusa zaposlenih na određeno vreme, zatraženo je i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa uprave SNP da se ovo pozorište ponovo uvrsti u Listu ustanove kulture od nacionalnog značaja..

Održan štrajk upozorenja u SNP-u, zaposleni traže veće plate, bolje uslove rada...

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Đe's kulturo, Bog te ubio, da te ne ubije?

  pre 115 dana i 5 sati

  E, sad, da ste neki investitori, pa da vas Bog Srbije pogleda...

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Sonja

  pre 115 dana i 5 sati

  A šta će stotine zaposlenih, tamo da i njih 100 jedva nešto da radi. Ima ih koji ne dolaze po platu, već pošalju nekoga. Balet gotovo da ne radi ništa, opera još manje, a u drami svaki drugi dan neka bzv premijera što isisava našepare. Ne možeš videti više ni ljudski napravljenu predstavu, sve neki projekti, predstavice, koprodukcije, budalaštine. Ko to uopšte osmišljava, ima li tamo ikakvog plana?!

  Oceni komentar:
  5
  8