Sutra predaja peticije "Reci NE spomeniku fašistima" Skupštini Novog Sada

Sutra predaja peticije "Reci NE spomeniku fašistima" Skupštini Novog Sada

Peticija "Reci NE spomeniku fašistima" koju je u okviru inicijative "Digni gard, odbrani grad" pokrenulo 15 nevladinih organizacija i političkih stranaka Novog Sada, biće predata Skupštini grada u ponedeljak, 31. oktobra 2022. godine, u 10 časova.

Pored peticije sa preko 5.000 potpisa Novosađana i Novosađanki, kojom se traži ukidanje sramotne odluke o podizanju "Spomenika nevinim žrtvama 1944/45" na uglu ulica 1.300 kaplara i Ive Andića, biće predat i Apel odbornicima upućen od strane 130 uglednih ličnosti akademskog, javnog i umetničkog života Srbije, u kome se iskazuje očekivanje da će Odluka o podizanju spomenika biti ukinuta, a potom formirana nova komisija koja bi izvršila reviziju spiska nevinih žrtava 1944/45. i uklonila sva sporna imena.

Peticija "Reci NE spomeniku fašistima" je pokrenuta zbog činjenice da se na spisku koji čini sastavni deo spomeničke dokumentacije, pored imena stvarnih žrtava iz 1944/45, nalaze brojna imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih stravičnih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine.

Inicijativu su pokrenuli Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Omladinsko-studentska akcija OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 567 dana i 20 sati

  Ja nisam potpisao, a protiv sam, nisam ni znao da je u toku prikupljanje potpisa…

  Oceni komentar:
  2
  9
 • @Naprdnjacka Smrdija

  pre 567 dana i 1 sat

  Nisam ni ja,a isto tako sam protiv. Kao da pokretaci te peticije zele da im taj "apel" za ukidanje Odluke o podizanju spomenika ne prodje...

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Treba reci

  pre 567 dana i 1 sat

  Vec po neki put je ovde na ovom portalu pitano dali neko zna dali se potpisi i "onljan" prikupljaju. Nepoznato mi je da je neko dao odgovor.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Fratucan

  pre 567 dana i 1 sat

  E moji sugrađani, kao da ne znate kako to ide: NVO napiše projekat gde izlistaju pet štandova, peticija, reklama na tom i tom portalu, odrade navedeno, prime pare na račun, a za čitavu inicijativu im se nadalje fućka, tj. nastaviće je neko ko u to stvarno veruje, ali će raditi za dž sa malih izgledima za uspeh. Tako da, verujete u šta želite, ali ne budite naivni.

  Oceni komentar:
  0
  2