SVAKA ROBA NAĐE SVOG KUPCA: Evo koliko u Novom Sadu košta polovna bela tehnika

SVAKA ROBA NAĐE SVOG KUPCA: Evo koliko u Novom Sadu košta polovna bela tehnika

U većini novosadskih domaćinstava kućni aparati i bela tehnika stari su u proseku više od 15 godina, mada, kako saznajemo, pojedini naši sugrađani još uvek imaju četrdesetogodišnje veš mašine i šporete koje ne bi menjali za nove.

S obzirom na to da za novi šporet, frižider, veš mašinu ili zamrzivač treba da se izdvoji skoro cela prosečna plata, kupovina nove bele tehnike za mnoge je postala misaona imenica.

Zato su među Novosađanima "polovnjaci" sve popularniji,a oni koji se odluče za kupovinu polovne bele tehnike mogu da uštede i do 50 odsto.

Internet je preplavljen oglasima, dosta je i prodavaca, uglavnom majstora iz Novog Sada, koji nude veš mašine za 60–200 evra, šporeti sa četiri ringle i rernom su od 50 do 100 evra, dok obični i kombinovani frižideri staju 100 evra i više.  


Na sajtu "Kupujem prodajem" ima i dosta sugrađana koji prodaju polovne LED i LCD televizore uvezene iz Nemačke.

Kod njih mogu da se pronađu TV aparati svih veličina, poznatijih i manje poznatih proizvođača. Televizori "LG", "Samsung", "Philips" ili "Sony" koštaju od 55 do 395 evra, a cenu diktira marka i veličina ekrana.

– Do sada nisam imao problema sa kupcima. Dajem radnu garanciju nedelju dana. Ukoliko se u tom roku ispostavi da je aparat neispravan, kompletne trškove povraćaja robe i zamene snosim ja. Ako je kvar nemoguće otkloniti, kupci dobijaju drugi aparat, a ako ne žele vraćam im novac – kaže Novosađanin Dejan koji se prodajom polovnih televizora bavi punih deset godina.


Na Adicama je smešten servis u kojem se prodaje i polovna bela tehnika, a ukoliko niste u mogućnosti da tamo odete lično kako biste našli ono što vam treba, možete da poručite i preko njihove Fejsbuk stranice.

"Bosch" ugradni šporet sa ravnom pločom, turbo ventilatorom,  vagon rernom i  digitalniim tajmerom staje svega 200 evra.

Veš mašine marke "Miele" staju od 200 do 400 evra, mašine za sušenje veša su od 120 do 140 evra i naviše, a frižider može da se nađe po ceni od samo 100 evra.


Roba i cene se svakodnevno menjaju, jer brzo nestanu iz magacina, što je potvrda da je kupaca sve više. 

– Sva polovna bela tehnika koju mi prodajemo proizvodi se za EU trzište. Uređaji su servisirani i u odličnom su stanju. Uvozimo uglavnom iz Nemačke, Holandije i Austrije. Roba potiče sa aukcija, rasprodaja, otkupa tehnike propalih firmi, preseljenja. Oni su malo korišćeni, dok novi ponekad imaju manja oštećenja, koja su nastala prilikom transporta. Garancija na robu je šest meseci – kažu u ovoj radnji.

Novosađani koji kupuju polovnu robu kažu da im odgovara cena, a ima i onih koji smatraju da je kvalitetnija od nove koja se proizvodi za naše tržište.

– Pre desetak godina kupila sam roditeljima polovni šporet sa klasičnim ringlama i on još uvek radi. Taj polovnjak je nadživeo moj potpuno novi šporet sa ravnom pločom koja je pukla nakon nekoliko meseci korišćenja. Pošto mi je šporet pod garancijom zamenila sam ga. Međutim, kada opet nešto budem kupovala, uzeću isključivo polovno – navodi Jelica iz Novog Sada.


Novosađanka Miroslava je pre tri godine preko sajta "Kupujem-prodajem" kupila LCD TV i, kako kaže, uređaj savršeno radi, mada je i pre nje imao vlasnika.

Majstor Dragan ističe da su polovni aparati uglavnom isplativi, jer je reč o proizvodima za strano tržište, ali problem nastaje kad se takva roba pokvari, jer se dugo čeka na delove, koji su uz to i skupi.

Oceni vest:
14
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan