Svako od nas godišnje kupi 12 kilograma odeće

Svako od nas godišnje kupi 12 kilograma odeće

U Srbiji se godišnje kupi 80.000 tona odeće, a najčešće se kupuju donji veš i čarape, pokazalo je istraživanje Centra za unapređenje životne sredine. Posle ova dva artikla, najviše se kupuju majice, košulje, bluze, a tek na kraju farmerke i pantalone.

Istraživanje je otkrilo da građani Srbije kupe 12 kilograma odeće svake godine i da nije baš potpuna istina da žene kupuju više odeće od muškaraca, osim pojedinih komada garderobe, a dodatno je zanimljivo da muškarci daleko kraće nose odeću od žena. Programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić kaže da najčešće kupujemo u prodavnicama globalnih brendova, gde pazari gotovo 61 odsto ispitanika, prenosi RTV.

Podaci još pokazuju da 16 odsto kupuje u prodavnicima polovne odeće, a tek onda slede radnje domaćih proizvođača. Takođe, 55 odsto ispitanika poklanja odeću koju više ne želi da nosi, 16 odsto njih je donira, a ostatak je prenamenjuje ili uglavnom baca. Prema rečima Šćekića, uznemirujući podatak je da trećina anketiranih majice, farmerke, pantalone i trenerke nosi do godinu dana jer se zna da je za proizvodnju jedne majice potrebno 2.700 litara vode, a za farmerke čak 10.000.

Brza moda u poslednjih nekoliko godina ima zaista pogubne uticaje po životnu sredinu, klimatske promene, ali i po društvo. Modna industrija je jedan od rastućih zagađivača, a od 1980. do 2019. godine resursi koji su upotrebljeni kroz modnu indsutriju za proizvodnju odeće gotovo su duplirani. Po potrošnji vode modna industrija je na petom mestu, proizvodnjom efekta staklene baste zauzima četvrto, a po upotrebi zemljišta čak je na drugoj poziciji. Tu je i problem tekstilnog otpada koji nije regulisan na pravi način u celom svetu. Važno je naći način da se smanji upotreba “loše odeće”, pre svega kupovinom kvalitetnije garderobe, napravljene na ekološki odgovoran način – objasnio je Šćekić.

Istraživanje je sprovedeno od 27. jula do 10. avgusta ove godine, a učestovalo 1.889 ispitanika iz cele Srbije.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan