Sve glasniji antimigrantski talas u Srbiji

Sve glasniji antimigrantski talas u Srbiji

Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, Srbija je dobila pozitivnu ocenu kada je reč o uređenosti sistema prihvata i upravljanja migracijama, međutim, o migrantima se sve češće govori u negativnom kontekstu – da kradu, siluju i vrše druga krivična dela po Srbiji.

Nezadovoljstvo njihovim boravkom u Srbiji argumentuje se na razne načine – najpre, da im se dodeljuje novčana pomoć, kupuju kuće i stanovi i dodeljuje državljanstvo. A sporno pitanje je i da li je Srbija zaista sklopila ugovor sa Austrijom o vraćanju migranata u našu zemlju, piše istinomer.rs.

Netrpeljivost prema migrantima koji borave u Srbiji iskazali su za vikend i pripadnici takozvane "Narodne patrole", preteći im i poručujući da će "svih narednih večeri biti na ulicama i da im se ne isplati da diraju naše žene, našu decu i ljude". Dok eksperti govore da je ovde reč o rasizmu, tužilaštvo, čini se, reaguje, jer je naložilo da se ispitaju činjenice i okolnosti.   

Osim pomenute "patrole", antimigrantska retorika vidno je prisutna i kod pojedinih političkih partija. Najglasnije u tome su Dveri i Dosta je bilo. Lider Dveri, Boško Obradović, gostujući početkom februara u emisiji "Utisak nedelje", ukazao je na broj krivičnih dela u Srbiji iza kojih, kako je rekao, stoje migranti. 

Međutim, Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, govoreći o migrantima, kaže za Istinomer da su jedna od najmirnijih populacija u Srbiji. Prema procenama Centra, u našoj zemlji trenutno boravi preko 7.000 migranata, a u odnosu na ukupan broj stanovnika, broj krivičnih dela koja su oni izvršili je "insignifikantan".

Uglavnom su to sukobi između njih samih, odnosno narušavanje javnog reda i mira, ili sitne krađe u prodavnici. Ozbiljnijih krivičnih dela ima jako malo. "Migrant" je vrlo neodređen pojam i migranti neku zajedničku karakteristiku, osim toga što su napustili svoju kuću, nemaju – kaže Đurović.

Pažnju javnosti izazvale su priče o tome da država novčano pomaže migrante koji su ostali u Srbiji, kao i da im kupuje kuće i stanove, međutim, iako im je pomoć dodeljivana, donator je uglavnom bila Evropska unija. 

Detaljnije o temi migranata, njihovoj brojnosti i o ugovoru s Austrijom pročitajte OVDE. 

Izvor: Istinomer

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan