Sve veće cene stanova za iznajmljivanje u Novom Sadu

Sve veće cene stanova za iznajmljivanje u Novom Sadu

Budući da je početak nove akadamske godine tu, sve više studenata je u potrazi za stanovima u kojima će boraviti tokom studija.

Iako je stanovanje u studentskim domovima jeftinije – u zavisnosti od kategorije doma cene se kreću od 1.400 do 1.800 dinara mesečno – zbog ograničenog broja mesta, mnogi studenti moraju iznajmiti stan ili sobu. Кako tvrdi agentkinja za nekretnine iz agencije "Real House" Sanja Rafajlović, osim lokacije, koja je glavni faktor koji određuje cenu stana, ulogu igra i njegova opremljenost. Veliku prednost imaju smeštaji u blizini fakulteta, ili koji imaju direktne autobuske linije do njih, saznaje Dnevnik.rs.

Cene za garsonjere mogu preći i 180 evra mesečno, ali i pored toga one su najtraženije i njihovi vlasnici ih vrlo brzo i lako izdaju. Međutim, studenti osim o kiriji, moraju da misle i na troškove koje će plaćati uporedo s njom. Takođe, sve više vlasnika traži plaćanje depozita u visini jedne kirije, tako da početak boravka u novom stanu može biti i te kako osetan izdatak.

Garsonjere idu od 130 do 180 evra, ali pošto je septembar, cene su otišle gore i teško je pronaći nešto povoljnije pošto je sve izdato u avgustu – navodi Sanja Rafajlović. – Najviše se traže Limani. To je svake godine poprilično tražena lokacija, ali tu je i Grbavica. Studenti Medicinskog fakulteta uglavnom traže stanove na Novoj Detelinari.

Mladi koji dolaze u Novi Sad kažu da je zbog visokih cena stanova najbolja varijanta da pronađu cimera s kojim bi delili troškove i kiriju. Mnogi od njih su se, upravo zbog visokih cena najma stanova, odlučili za unajmljivanje soba, gde je cena oko 80 evra mesečno.

Prošle godine sam unajmila sobu kod jedne žene, ali nisam mogla da imam privatnost koja mi je potrebna, kako zbog učenja, tako i zbog druženja – izjavljuje studentkinja Fakulteta tehničkih nauka Teodora Protić za Dnevnik.rs. – Ove godine sam odlučila da pređem u stan, ali sam zbog visokih cena kirije morala pronaći cimerku. Bitno mi je da je stan čist i opremljen, ali postoje i vlasnici koji su preuredili svoje tavane i za to stavili nerealno visoku cenu.

Novosađanin Ranko, koji dugo izdaje svoj stan na Grbavici studentima, kaže da ne smatra cenu kirije visokom jer može nekoliko osoba da živi u njemu i da dele troškove.

Izdajem ovaj stan studentima već godinama i trudim se da on uvek bude uredan i opravljen za sledećeg stanara – kaže Ranko. – Izgled stana u velikoj meri zavisi od toga kako se stanar odnosi prema njemu, kako ga čuva i kako ga drži urednim. Dešavalo se da studenti polome nešto i ne prijave to, pa kad odu, ostane na meni da ga popravljam, zato sam i počeo da uzimam depozit.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 1453 dana i 8 sati

  Luka prodata,Nis preseljen na Nbg,Jos samo gsp da se privatizuje I krece domino efekat,za par Meseci videcete.E onda CE izdavati stanove samo za Racine (ako I to uspeju).

  Oceni komentar:
  12
  3
 • Gojko

  pre 1453 dana i 3 sata

  Sela oko novog sada su prazna znači priliv stanovništva rapidno opada a zbog iseljavanja svakodnevno velikog broja mladih iz srbije počeo je da opada broj stanovnika n.sada još ako nemci puste od prvog januara slobodno zapošljavanje srba verujte da nećete imati nećete imati koga sresti po gradu.Tako da cenim da će kirije biti max 100 evra a kvadrat nema šanse da predje 800 od proleća.Videćete.

  Oceni komentar:
  14
  10
 • M

  pre 1452 dana i 8 sati

  Швабе само тебе чекају и најпаметнији народ на свету зване Србе. Немаш ти појма шта је иностранство и како тамо цури мед и млеко. Губи се из Србије и немој да се враћаш. Дрѕава да уведе закон о вама који добијете бесплатно образовање па пљујете своју земљу и народ где год стигнете. Мин 5 година да радиш и плаћаш порез овде, у супротном марш у Канаду па плати 50000$ за техничара. Смрдљивци незахвални!

  Oceni komentar:
  21
  16
 • Gana

  pre 1451 dan i 13 sati

  Pa bolje cistacica u Nemackoj nego Dr u Srbiji! Vise se ceni i placa, pa cu roditeljima poslati bar 100e mesecno nego da im trazim.

  Oceni komentar:
  6
  9