Sve više Novosađana jede hleb od 10 dinara

Sve više Novosađana jede hleb od 10 dinara

Većina Novosađana, zbog sve lošije materijalne situacije kupuje jučerašnji hleb, a neretko znaju i u kojim prodavnicama je snižena cena prehrambenih proizvoda. Pojedine pekare u Novom Sadu, pekarske proizvode snižavaju od 50 pa čak i do 90 odsto, te se hleb i pecivo ponegde prodaje za 10 do 15 dinara, što mnogim Novosađanima pomaže da preguraju mesec.

Ipak, ima i onih sugrađana kojima novac nije presudna stvar, ali ipak kupuju hranu koja je duplo jeftinija, jer se kako kažu za 50 dinara „bogovski najedu“ . U treću kategoriju spadaju oni koji vole zdravo da se hrane i kupuju isključivo beskvasni, kukuruzni, integralni hleb sa raznim semenkama za svega 15 dinara. Ovde dolaze i pecaroši, koji uzimaju hleb i ostale pekarske proizvode kada pecaju na Šodrošu, te sa hlebom hrane ribe i po kojeg labuda, a ostalo oni pojedu kad ogladne.  

Burek, sendviče, podloge za picu, punjene i prazne kifle, kroasane i slatke i slane,  ali i kolače, krofne , Novosađani već godinama kupuju u proizvodnom pogonu na Telepu u Ulici Sime Matavulja, pekare „Kao nekad“.

Naime,  svakog dana osim nedelje od 14 sati, prodaje se pecivo koje se tu distribuira prethodne noći.  Ovo nije neka novina, jer su ranije pre petnaestak godina u ovom pogonu prodavali samo jučerašnje krofne, a kasnije su proširili asortiman. I kako su po gradu nicale pekare „Kao nekad“, tako je i sve više proizvoda počelo da se prodaje po niskim cenama. 

Novosađani koji ovde dolaze godinama moraju da dođu malo ranije da bi izabrali pecivo po povoljnim cenama, jer ovde se vraća sve ono što se ne proda po gradu. A ko je među prvima u redu, taj naravno uvek probere i izabere ono najlepše, dok ostali dobiju ono što je ostalo. I uvek se sve proda.

Ranijih godina ispred ove pekare stvarala se velika gužva, sada je i nema, a kako saznajemo pošto je uglavnom reč o stalnim mušterijama, koji dan radije zamole odnosno naruče kod prodavačice da im ostavi hranu, po koju dođu posle posla.

Ima i onih koji kupuju povremeno, uglavnom ako zaškripi pred kraj meseca ili ukoliko im se najave gosti. Dolaze i ljudi koji jedu samo beskvasni hleb, pa ga ovde plate 15 dinara, umesto 130 koliko bi platili na rafu u pekari.

Pojedini sugrađani dolaze da pazare stari hleb ili pecivo za kućne ljubimce, a kažu da stare kifle potope u vodu, dodaju pseću hranu i na taj način uštede.

Imam dva šarplaninca u dvorištu. A pošto puno jedu ovde mi je najpovoljnije da kupujem. Kupim 10-15 vekni hleda, potopim ih u vodi i dodajem mlevene grkljane. Ponekad, kada ima kolača s jabukama ili ako ostanu krofne kupim za mene i babu da se malo zasladimo – kaže Šandor sa Telepa.

Ovde ima i onih koji kupuju samo i isključivo burek, jedna od njih je i Stana sa Limana, koja nam je ispričala kako ne dolazi svaki dan, ali tu je dva do tri puta nedeljno.

- Od kad su se deca poženila muž i ja smo sami, pa i ne razmišljamo mnogo o tome šta će se kuvati, a kako bi uštedeli, dođem ovde kupim nekoliko bureka. Podgrejem u mikrotalasnoj pećnici i imamo doručak ili večeru. Ono što ne pojedemo stavim u frižider, pa kroz koji dan opet u mikrotalasnu. Ništa nije bajato, sve je za jelo, a kažite mi gde se možete najesti za 20 dinara – navodi Stana.    

Ima i onih koji ne biraju, kupuju sve što im se dopadne, a tu su svaki dan, jer ne mogu sebi da priušte peciva po redovnim cenama.

- Uzmem šta ima, nekad burek, a nekad kroasane. Ponekad u redu bude dvadesetak ljudi, a nekad se desi da nema nikog. Kupim hleb za 15 dinara i desetak vrsta peciva koje koštaju od pet do 10 dinara – kaže pedesetogodišnji Janko koji skoro svaki dan dolazi.

Milan, dolazi povremeno, čim istroši zalihe hleba, u ovu pekaru dolazi isključivo da bi kupio beskvasni, kukurizni, integralni ili crni hleb. On kaže da hleb stavi u zamrzivač, a kad hoće da ga jede, uveče ga izvadi, a ujutru malo pokvasi i stavi u rernu da se zagreje.

Do sada kako saznajemo, sugrađani koji ovde kupuju hranu nisu naišli na bajate  namirnice.

Tekst: Ljiljana Natošević-Milovanović

 

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • 1389

  pre 2411 dan i 18 sati

  nasa stvarnost

  Oceni komentar:
  2
  4