Sve više reakcija na "žurku" u novosadskoj školi, traže se kazne za odgovorne

Sve više reakcija na "žurku" u novosadskoj školi, traže se kazne za odgovorne

Nakon što je juče objavljen snimak sa priredbe u novosadskoj osnovnoj školi "Vasa Stajić" u kojoj su deca pevala i igrala uz pesmu "Ne volim te Alija, zato što si Balija", mnoge organizacije i političke partije uputile su oštre osude zbog ovog događaja.

Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić tražio je sprovođenje mera kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi osećali ugroženim.

VKK "Vasa Stajić": Sa ogorčenjem osuđujemo izvođenje zločinačke pesme u OŠ "Vasa Stajić"

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" je duboko ogorčen zbog ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju nastavni kadar i rukovodstvo OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu sprovodi nad maloletnicima. Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu "Ne volim te Alija, zato što si Balija", koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe – stoji u saopštenju ovog Kluba koji poziva građane i roditelje čija deca idu u ovu škoju da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci i "kako bi oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine bili primereno sankcionisani".

VKK "Vasa Stajić" upozorava da su "lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti".


DS: Za skandal u osnovnoj školi u Novom Sadu kriva pre svega vlast – kazniti odgovorne!

Demokratska stranka zahteva od vlasti da se detaljno istraži skandal na završnoj priredbi u novosadskoj Osnovnoj školi "Vasa Stajić", gde je učenicima četvrtog razreda puštena pesma "Ne volim te Alija", uz koju su desetogodišnjaci igrali zajedno sa učiteljicom.

Čitavu deceniju ova vlast kroz svoje medije promoviše jezik mržnje, a obrazovanje ponižava, pa je ovaj događaj samo posledica takvog ponašanja Srpske napredne stranke i njihovih satelita. Kako je moguće da ovako neprimerena pesma završi na školskoj priredbi je pitanje na koje javnost mora da dobije odgovor. Neophodno je utvrditi odgovornost od direktora škole, preko učiteljice do samih roditelja deteta koje je pesmu donelo u školu – zahteva DS i traži da Ministarstvo obrazovanja usvoji "pravilnik koji će regulisati na koji način se završne priredbe i proslave mogu organizovati u školskim prostorijama, kako se ovakvi ili još veći skandali ne bi i ubuduće dešavali".


SSP: Nacionalistička "himna" na školskoj zabavi

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Novi Sad saopštava da su se zbog navedenog događaja ova novosadska škola, nastavno osoblje, ali i naš grad poslednjih dana "potpuno zasluženo našli na stubu srama".

Novi Sad je oduvek bio ponosna prestonica multinacionalne Srbije, gde ljudi nisu vrednovani u odnosu na svoju versku, rasnu, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost, pa se nameće pitanje: kako su se tokom "žurke" osećali učenici koji ne pripadaju većinskom narodu – pitaju se iz GrO SSP-a i očekuju da da će prosvetna inspekcija ispitati ovaj nemili slučaj, te da će biti pokrenuti "disciplinski postupci protiv odgovornih lica zbog podsticanja verske i nacionalne mržnje, kao i nacionalističke indoktrinacije maloletnih lica".

Kako navode, posebno ih brine "tolerancija aktuelnog režima na sveprisutan nacionalistički narativ u medijima i fašističko divljanje na raznim skupovima, što dodatno podgreva atmosferu netrpeljivosti u društvu, te stvara klimu nesigurnosti za sve one s 'pogrešnim imenom'".


LSV: Kazniti odgovorne zbog šovinističkih pesama u novosadskoj školi

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice da u najkraćem mogućem roku izvrše inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" u Novom Sadu.

Ovim incidentom grubo su narušeni opšti principi obrazovanja i vaspitanja, koji su proposani Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije – napominje LSV.

Oni dodaju da je "potpuno jasno da je došlo do drastičnog gaženja ljudskih prava i prava svakog deteta i učenika".

Ovo je primer ataka na instituciju u kojoj bi trebalo da se neguju otvorenost, saradnja, tolerancija i multietničnost – stoji u saopštenju i naglašava se da  "škole ne smeju biti poligon u kom se širi etnička, verska i bilo koja druga mržnja!".

Pokrajinski sekretarijat,  navode, mora što pre da obavesti javnost o svim detaljima incidenta i kazni sve odgovorne. 

Vojvođanska multietničnost i tolerancija ne smeju biti narušeni, zato očekujemo efikasnu istragu i konkretne mere – zaključuje Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

Snimak događaja možete pogledati na sajtu Nova.rs

Oceni vest:
14
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa

  pre 4 dana i 20 sati

  https://www.youtube.com/watch?v=elfwaw7gzsk

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Vasa

  pre 4 dana i 20 sati

  https://www.youtube.com/watch?v=e6IrWH0ynkA

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Istinu ne možeš ućutkati ni kazniti

  pre 4 dana i 16 sati

  Zahtevi za kažnjavanjem su zbog Evrope i sveta.
  Jer, nikakva kazna neće promeniti ništa u glavama onih koji su pevali.
  Kao što ni nikakva sila niti medijsko manipulisanje neće ubediti ovaj narod da je Evropa dobra, pametna i da nam je njeno društvo neophodno i bez alternative.
  Istina uvek govori sama za sebe.
  To što su deca ispoljavala nacionalizam, znači da nisu zaboravili.
  Meni je to najvažnije. Decu mediji nisu uspeli da obmanu i deca nisu zaboravila.
  Videćemo da li će biti bratske Evrope.

  Oceni komentar:
  6
  7