Sve više tinejdžera u Vojvodini i u NS zaraženo koronom

Sve više tinejdžera u Vojvodini i u NS zaraženo koronom

Epidemiološka situacija u Vojvodini ocenjuje se kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U poslednja 24 sata u pokrajinii je zabeleženo 1.308 novoobolelih, a među njima je sve više tinejdžera, saznaje N1.

U ukupnom broju od 20.000 aktivnih slučajeva korona virusa u Vojvodini dominantno je radno aktivno stanovništvo, oni između 30 i 50 godina, međutim, poslednjih nedelja virus se sve brže širi i među tinejdžerima. U Novom Sadu se na dnevnom nivou registruje između 15 i 30 mlađih od 18 godina koji su pozitivni na Kovid-19.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad"  dr Veselin Bojat rekao je za N1 da su to uglavnom deca između 15 i 17 godina i da ovi podaci koji zabrinjavaju, jer tokom cele prethodne godine po nekoliko nedelja uopšte nije bilo novih pacijenata tog uzrasta.

Koji je tačan uzrok što se širi među njima, to mi ne znamo, možemo da pretpostavljamo, da li su to neka njihova okupljanja, da li nepridržavanje svih epidemioloških mera… Ono što mi želimo sada da i preko vas kao značajnog medija utičemo na roditelje da povedu računa o tom epidemiološkom problemu koji se javlja među njihovom decom i da ih opominju da nose maske, da se ne okupljaju u većim grupama, da ne prave žurke, ili neka druženja… Ovo je svakako parametar koji značajno odskače od celog prošlogodišnjeg proseka – rekao je Bojat za N1.

On je dodao i da tinejdžeri nemaju tako tešku kliničku sliku kao odrasli, da bolje podnose virus, ali da imaju izražene sve simptome – temperatutu, glavoibolju, mučninu… Za sada ih je vrlo malo sa upalom pluća, ali većina zahteva antibiotsku terapiju.

SLAB ODZIV NOVOSADSKIH STUDENATA NA VAKCINACIJU

Kako N1 nezvanično saznaje, u Novom Sadu je vakcinisano svega nekoliko stotina, odnosno, manje  od 500 studenata, što je zanemarljiv procenat kada se uzme u obzir da Novosadski univerzitet ima 50.000 studenata.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan