Svetski dan borbe protiv dijabetesa: Predavanja, kontrola šećera, merenje pritiska...

Svetski dan borbe protiv dijabetesa: Predavanja, kontrola šećera, merenje pritiska...

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, službe Doma zdravlja "Novi Sad" će u četvrtak, 14. novembra obeležiti ovaj značajan datum na nekoliko punktova u gradu. 

Tim Savetovališta za mlade će od 11.30 do 12.30 sati održati javni čas u osnovnoj školi "Ivan Gundulić" u Gundulićevoj 9 na temu "Zdravi stilovi života". U okviru javnog časa učenici sedmog razreda (vršnjački edukatori) prezentovaće značaj i principe pravilne ishrane učenicima četvrtog razreda. Organizovaće se pravljenje mini pijace sa sezonskim voćem i povrćem i njihovim proizvodima kao i zdravstveno-vaspitne izložbe u holu škole. Cilj javnog časa je usmeren na stvaranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani i na prevenciji masovnih nezaraznih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane, kao što je dijabetes.

Preventivni centar će obeležiti ovaj datum u Mesnoj zajednici Šangaj od 8 do 10 časova, kontrolom šećera iz kapi krvi, telesne težine, obima struka, izračunavanjem BMI (indeksa telesne mase) i merenjem visine krvnog pritiska. Osim toga, održaće se predavanje "Piramida pravilne ishrane" te davati saveti i zdravstveno vaspitni materijal.

Kako javljaju iz Doma zdravlja "Novi Sad", obeležavanje Svetskog dana dijabetesa organizovano je i u okviru projekta "Reaguj danas za zdravije sutra" od 8 do 10 sati u upravnoj zgradi Doma zdravlja "Novi Sad" na Bulevaru cara Lazara broj 75.  

U okviru akcije biće održana prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu. Takođe, zainteresovani građani će moći da izmere krvni pritisak, telesnu masu i visinu, obim struka, indeks telesne mase, vrednosti šećera u krvi. Biće u prilici i da popune upitnik za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti. Sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti organizovaće se individualni rad.  

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan