Svetski dan zaštite životne sredine Srbija dočekala sa neslavnim rekordima

Svetski dan zaštite životne sredine Srbija dočekala sa neslavnim rekordima

Svetski dan zaštite životne sredine Srbija dočekuje sa dva neslavna rekorda – Vinča je najveće smetlište u Evropi, a Veliki bački kanal najzagađeniji vodotok u Evropi.

Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine kazao je za novu.rs da su kod nas problemi nebrojeni i decenijski.

Svi su uglavnom zasnovani na tome što oni koji odlučuju ne razumeju potrebu za ulaganjem u zaštitu životne sredine. To ulaganje nije interesantno za naše donosioce odluka jer se ne može kapitalizovati u kratkom vremenskom periodu – izjavio je on i dodao da je laž da nema dovoljno para kao i da bi se i privredni rast unapredio kada bi se povećala ulaganja u životnu sredinu.

Rekao je da Srbija odvaja jedva polovinu prikupljenih sredstava od ekoloških taksi na zaštitu životne sredine.

Fond za zaštitu životne sredine je ukinut 2012. godine, a on je bio nadležan za investiranje od tih ekoloških taksi. Sada se prikupljena sredstva slivaju u budžet i onda zavise od dobre volje – da li će i koliko biti utrošeno u ove svrhe. I onda preko 50 odsto sredstava za zaštitu sredine ide u druge svrhe – nastavlja Jezdimirović.

Kako kaže, pitanje životne sredine se javi obično kad se suočimo sa problemima – "tako je bilo i relativno skoro kada je vazduh bio nesnosno zagađen".

Šta je Jezdimirović naveo kao glavne uzroke zagađenja i šta je rekao o deponijama, otpadnim vodama, seči šuma, mini hidroelektranama, filerima na fabrikama... detaljnije pročitajte na sajtu nova.rs. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan