Svi učenici i studenti u Srbiji dobijaju svoj jedinstveni obrazovni broj

Svi učenici i studenti u Srbiji dobijaju svoj jedinstveni obrazovni broj

Pojedine škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj (JOB), a Vlada i Ministarstvo prosvete planiraju da do septembra uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) i JOB za svakog učenika i studenta.

Očekuje se da se na ovaj način prati razvoj od predškolca do diplomca, ali i svi podaci o prosvetarima i poslovanju škole. Tako će, recimo, moći da se spreče skrivanja slobodnih radnih mesta i da se vidi da li profesori rade na više fakulteta, bez dozvole.

Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine, a JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapređenju obrazovnog sistema – rekli su za "Novosti" u Ministarstvu prosvete.

Inače, u okviru JISP-a naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru, kao i o svim đacima i studentima.

Država će, nakon dodeljivanja JOB-a učenicima i studentima, biti u mogućnosti da ih prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.

Uvođenjem ovog informacionog sistema i JOB-a za đake i studente, kako navode, sprečiće se veliki broj zloupotreba, a doći će se i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta.

Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate – saznaju "Novosti" u MInistarstvu.

JOB učenika i studenata ima 16 karaktera i zaštićen je od zloupotrebe podataka.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nema razlike

  pre 1069 dana i 17 sati

  Sećam se, pre nekih 79 godina, negde tamo po Nemačkoj i Austriji, takođe su se setili da dele Jedinstvene Brojeve.
  Izgleda im to tada nije uspelo, ali ako si uporan...
  Dozvoli li ljudsko društvo da ga zavedu u Excel, više ga neće biti.
  Ljudi će izgubiti svoj život i biće u funkciji nekog iznad.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Malo li je

  pre 1068 dana i 23 sata

  Koliko se srozao obrazovni sistem, malo li je ovo što sad rade, mora to duplo jače i na bolje da se menja

  Oceni komentar:
  0
  0