SZO podigla nivo opasnosti od korona virusa na "veoma visok", skoro 84.000 obolelih

SZO podigla nivo opasnosti od korona virusa na "veoma visok", skoro 84.000 obolelih

Svetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti od globalnog širenja korona virusa na "veoma visok", nakon što se virus proširio na sve kontinente osim Antarktika, a još osam zemalja prijavilo prve slučajeve oboljevanja.

Broj obolelih od korona virusa u svetu bliži se brojci od 84.000, od čega, do sada, ima nešto manje od 2.900 smrtnih slučajeva.

U Južnoj Koreji su potvrđena 594 slučaja ovog virusa, što je najveći porast broja inficiranih u jednom danu. Time je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji porastao na 2.931, dok je broj preminulih ostao 17, prenosi BBC i dodaje da u Južnoj Koreji ima najviše potvrđenih slučajeva van Kine, gde je počela epidemija.

U kopnenom delu Kine, bez provincije Hubei, epicentra epidemije, juče su prijavljena samo četiri slučaja korona virusa, što je najmanji broj u jednom danu od kada je Nacionalna zdravstvena komisija u januaru počela da objavljuje dnevne izveštaje, prenosi Rojters. U Hubeiju su juče prijavljena 423 nova slučaja, od kojih 420 u glavnom gradu Vuhanu, dok je prethodnog dana u toj provinciji zabeleženo 318 novih slučajeva.

Na japanskom ostrvu Hokaido danas je proglašeno vanredno stanje zbog brzog širenja novog korona virusa, a u toj zemlji preminuo je prvi stranac, britanski državljanin koji je bio na kruzeru Dajmond princes.

U Italiji su juče preminule još četiri osobe, čime se ukupan broj žrtava popeo na 21, a porastao je i broj zaraženih sa 650 na 821.

U Nemačkoj je prijavljeno skoro 60 slučajeva, u Francuskoj 57, a u Španiji 32.

U Meksiku je u petak potvrđen prvi slučaj koronavirusa, što je drugi slučaj u Južnoj Americi, posle Brazila.

Kod starije žena iz Kalifornije otkriven je drugi slučaj korona virusa nepoznatog porekla u SAD, pošt ona nije putovala niti je bila u kontaktu sa nekim drugim obolelim. Još jedan takav slučaj zabeležen je u Oregonu.

Detaljnije o globalnoj situaciji sa širenjem Kovida- 19 pročitajte na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan