SZO: Vakcinisanje protiv korona virusa ne bi trebalo da bude obavezno

SZO: Vakcinisanje protiv korona virusa ne bi trebalo da bude obavezno

Svetska zdravstvena organizacija izjavila je da vakcinisanje protiv Kovida-19 ne bi trebalo da bude obavezno, osim u specifičnim profesionalnim okolnostima.

Dolazak vakcina je "dobra vest", naglasio je Majkl Rajan, direktor za hitna pitanja u SZO na konferenciji za novinare i naglasio da bi trebalo bolje objasniti prednosti vakcine, umesto uvođenja obaveznog vakcinisanja.

– Ne mislim da treba uvesti obavezno vakcinisanje – rekla je Kejt O'Brajen, direktorka odeljenja za imunizaciju i vakcine u SZO, i navela da je "iskustvo pokazalo kada su zemlje želele da uvedu obaveznu vakcinaciju nekim vakcinama, to nije donelo željene efekte". 

– Mislim da ne trebamo da razmišljamo o tome da države uvedu obaveznu vakcinaciju protiv Kovida-19 – naglasila je.

Ali mogu da postoje "određene situacije u zemljama u kojima postoje profesionalne okolnosti za koje bi bilo potrebno ili preporučljivo vakcinisanje", rekla je ona i kao primer navela "određena radna mesta u bolnicama".

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, pozvao je zemlje koje planiraju vakcinaciju u narednim nedeljama i mesecima, da prvenstveno vakcinišu one kojima je to najpotrebnije, jer će u početku količina vakcina biti ograničena.

SZO je preporučio da se najpre vakcinišu zdravstveni radnici koji su izloženi opasnosti zaraze, i najizloženije osobe koje boluju od teških bolesti ili su poodmaklim godinama.

Kako će se povećavati količina dostupnih vakcina, SZO dalje preporučuje vakcinisanje osoba sa većim rizikom od teških oblika Kovida-19, odnosno onih koje imaju zdravstvene probleme i marginalizovanih grupa sa većim rizikom, precizirao je generalni direktor SZO.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 1169 dana i 13 sati

  Pa ko jos njima veruje? Vakcinu neprimam ni po cenu zivota.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • O mogućem genocidu

  pre 1169 dana i 12 sati

  Pfizerova vakcina nije vakcina. To je u stvari jednako virusu. Antigen je virus, otpadak DNK u vidu RNK. Pfizerova vakcina je isto to. Trebalo bi da reaguje sa našim DNK što znači da može biti neželjenih i neispitanih kombinacija. Takve stvari se ispituju decenijama.
  Ljudi koji pišu da je to mešanje u genetski kod imaju pravo.
  Pfizer nije napravio vakcinu.
  Nema toga ko u ime svoje diplome i struke ima pravo da eksperimentiše sa stanovništvom.
  To su i tako radili u doba Hitlerove Nemačke,

  Oceni komentar:
  0
  1