SZO: Veštački zaslađivač aspartam mogući uzročnik karcinoma

SZO: Veštački zaslađivač aspartam mogući uzročnik karcinoma

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput Koka-kolinih dijetalnih gaziranih pića i Marsovih "Extra" žvakaćih guma, kao "mogućeg izazivača kancera za ljude".

Ovu informaciju je preneo Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa tim procesom.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO je ovaj zaključak finalizovala ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe sa ciljem da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za  prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana – 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni "podudaraju", a da zaključak IARC-a predstavlja "prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti".

Od 1981. godine JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumaciju u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori  dele ovo mišljenje, uključujući u SAD i Evropi, prenosi Tanjug.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Teorija zavere

  pre 299 dana i 9 sati

  Nevaljali i neposlušni Srbi su o ovome pričali najmanje 20 godina, mada se ja sećam da smo i u 90-tim pričali o tome. I odgovarali decu od pića koja ga sadrže. Ali, neeeee.
  Svetska struka je to skrivala, dok i poslednji bogati čika sa kapicom nije preorijentisao fabriku na nešto drugo, pa onda je i moglo da se objavi.
  Ispada da su nekoliko ljudi sa diplomama pametniji od nekoliko stotina hiljada mozgova kolektivne inteligencije, koja jednostavno oseti da tu nešto nije u redu.

  Oceni komentar:
  0
  2