SZS: Slučaj u školi u Kisaču urušava ideju manjinske samouprave

SZS: Slučaj u školi u Kisaču urušava ideju manjinske samouprave

Iz Saveza za Srbiju u Vojvodini najoštrije osuđuju zloupotrebu instituta nacionalnih saveta kao prava na manjinsku samoupravu radi stranačkog kadrovanja po ukusu Srpske napredne stranke i njenih manjinskih satelita, saopštila je pres služba SZS.

– Kao što je to poznato, ovih dana je Nacionalni savet Slovaka (NSS) praktično smenio direktoricu osnovne škole u Kisaču jer nije htela da sakuplja potpise i sigurne glasove za SNS. NSS je u rukama SNS-a preko manjinskog partnera, kukavičijeg jajeta koje služi interesima SNS-a. Oni su inicirali smenu, a odobrenje je dao pripadnik drugog manjinskog partnera, zapravo mađarskog krila SNS-a Njilaš Mihalj (SVM), pokrajinski sekretar za obrazovanje – kažu iz Saveza za Srbiju u Vojvodini. 

– Savez za Srbiju u Vojvodini smatra nedopustivim ovakvo stranačko kadriranje u ustanovama obrazovanja. Ne samo zbog toga što je ovim postupkom oštećen kandidat koji ima apsolutnu podršku kolektiva, već i zbog toga što se usled ovakvih slučajeva urušava ideja manjinske samouprave kao krovne organizacije za ostvarivanje manjinskih prava, a sama manjinska samouprava gubi na smislu i značaju – navode u pokrajinskom ogranku SZS. 

Iz Saveza za Srbiju u Vojvodini zahtevaju od ministra prosvete gospodina Šarčevića da iskoristi svoje zakonsko pravo i poništi rešenje pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i imenuje za direktora škole kandidata koji je dobio podršku kolektiva, navodi se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan