Takmičenje kućnih pivara u NS: Domaći recept, svetski ukus

Takmičenje kućnih pivara u NS: Domaći recept, svetski ukus

Polovinu takmičara činiće naši sugrađani.

Zanatsko pivo je sve više zastupljeno u ponudi novosadskih ugostitelja, ali i sve više je Novosađana koji u kućnoj radinosti prave craft piva i hrabrim koracima ulaze u ovaj zanimljivi svet. To potvrđuje i Takmičenje kućnih pivara koje po drugi put organizuje Klub pivara Novi Sad. Više od 40 takmičara izneće svoje tečne ljubimce pred internacionalni žiri, a čak polovina "alhemičara" su iz Novog Sada. Sve se to dešava 25. i 26. maja, u Sportskom centru "Telep", u ulici Petefi Šandora 19a. Kuvaće se, takmičiti i piti pet stilova piva: APA, Porter/Stout, IPA, Pale Lager i Pšenično.


Igor Vapenski
iz Kluba pivara Novi Sad kaže da je udruženje osnovano ove godine sa idejom dizanja svesti krajnjih korisnika.

- Hoćemo da pokažemo svim ljudima koji kupuju industrijsko pivo u radnjama i misle da je to jedino što postoji, da je bolje platiti malo više, popiti dva zanatska piva i sutra ih neće boleti glava. Takođe, nam je želja i da se konobari edukuju, da znaju koja čaša ide uz koje pivo, da ih ne dele samo po boji. Bitno je i da se kućni pivari povežu, da se razvije konkurencija, da se organizujemo kao što su to vinari uradili. Piva su skuvana, lagerovana i spremna za nadmetanje. Za najuspešnije su spremne i nagrade, u vidu hmelja, slada, možda i kvasca, a pobednika proglašavamo u subotu. Predstaviće se i deset domaćih malih pivara, oba dana biće i predavanja, kao i kvalitetan muzički program. Naravno, ko bude hteo moći će da proba i takmičarska piva – najavio je Igor.Kako su nam objasnili kućni pivari, počeci svake proizvodnje su teški i nepredvidivi i kada se savladaju "dečije bolesti", kada sam proces postane rutina, javi se želja za eksperimentisanjem. U razgovoru za naš portal, jedan od neregistrovanih pivara, koji je hteo da ostane anoniman, naglasio je da su mnogi eksperimenti tek u povoju i ne vidi da će mu ta strast skoro splasnuti.

- Neću učestvovati na takmičenju pošto nije organizovano po tačno propisanim procedurama kako se radi u svetu, ali svakako ću doći, da se družim s ljudima jer uvek se nauči nešto novo. Dobro je da je u Bačkom Petrovcu ponovo pokrenuta proizvodnja hmelja, s akcentom na uvezene američke sorte koje su popularne u kućnom pivarstvu širom sveta. Bazni slad je uglavnom iz Bačke Palanke, a specijalni sladovi se nabavljaju ili nekim kombinacijama iz inostranstva ili iz dva beogradska šopa specijalizovana za prodaju opreme i sastojaka za kućno pivarstvo. Kvasce kupujemo sa svih strana, razmnožavamo ih i menjamo se. Naravno, da planiram da registrujem proizvodnju i kao većina kućnih pivara sanjarim o svojoj pivari, ali je put do nje trnovit. Videćemo šta će budućnost doneti, ali se trudim da svakodnevno budem korak bliže vlastitoj proizvodnji – objasnio je naš sagovornik.


Prema rečima neafirmisanih pivara, optimalna veličina za pokretanje mini pivare, s obzirom na trenutno tržište u Srbiji, je 1.000 l kuvanje i više fermentora za fermentaciju i odležavanje (pet do 10 hiljada litara). Kad je reč o lagerovanju, saznali smo da je minimalan period lagerovanja  od dve nedelje za jako zahmeljena piva do četiri sedmice za piva sa naglašenim sladnim osobinama. Generalno je mesec i po do dva optimalan period lagerovanja. Tamna piva, naročito ona sa većim procentom alkohola dugotrajnim odležavanjem postaju kvalitetnija. I najvažnije je da je sve prirodno bez veštačkih dodataka. Ako hoćeš ukus čokolade u crnom pivu, stavljaš kakao ili komadiće čokolade, ako hoćeš aromu narandže u pšeničnom, staviš koru narandže…

I dok majstori pivarstva tragaju za savšenim receptom, mi ćemo posetiti takmičenje i probati ta čuda od hmelja, da vidimo kako napreduju u spravljanju omiljenog muškog napitka.  


MUZIČKI PROGRAM I SATNICA: Oba takmičarska dana, predavanja počinju u 16 sati, a muzički program i degustacija startuju u 18 sati. U petak su za muziku zaduženi, Olivera Popović – mlada novosadska indi-pop kantautorka i Shpira sa svojim crossover hiphop/rock/breakbeat didžej setom. Subota je rezervisana za FunktastiCoalition – instrumentalni džez sastav i DJ Smuka koji će vrteti vinile sa pop/rok/disko hitovima. Za subotu je obezbeđen i video bim, kako bi se gledalo finale Lige šampiona. O hrani će brinuti “Toster Bar” i “Tehnolog's dogs”. Ulaznice staju 200 dinara za oba dana i mogu se kupiti na ulazu ili ranije u lokalima “Trattoria Vapene”, “Pivoteka 77”, “Mosaıc Beer Shop”, “Tehnolog's dogs” i “Beer Store”.


Tekst:
Dejan Ignjić

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan