Takmičenje u pravljenju mostova od špageta (FOTO)

Takmičenje u pravljenju mostova od špageta (FOTO)

U organizaciji Departmana za građevinarstvo i geodeziju, juče je na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka održano takmičenje u pravljenju mostova od špageta. Učesnici su bili maturanti srednjih škola, a prvo mesto je osvojio tim "Drugari", drugo tim "Apolodor", a treće "Tri i po musketara".

Takmičari su imali na raspolaganju tri kutije špageta, pištolje sa silikonskim lepkom, gumice i skalpel i pet i po sati da završe svoje građavine od testenine na osnovu zadatih parametara. Nakon završetka, žiri je pored ocenjivanja estetike mostova, testirao i njihovu nosivost.

Docent Igor Peško rekao je za portal mojnovisad.com da je ovo interesantno takmičenje organizovano kako bi se promovisao Departman za građevinarstvo i geodeziju, a ujedno i građevinska struka među maturantima.

- U svetu se ovo ozbiljno radi, a naši studenti su stekli iskustvo na Svetskom prvenstvu u Sloveniji. Dve radionice u Novom Sadu su prethodile današnjem takmičenju. Sad je učestvovalo pet ekipa, četiri iz Novog Sada i jedna iz Sremske Mitrovice. Prva nagrada je bila 60.000 dinara, druga pripremna nastava za prijemni ispit na fakultetu, a treća komplet zbirki za pripremu prijemnog. Namera je da ovo takmičenje postane tradicionalno – kazao je Igor Peško.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan