Telefonska prodaja odlazi u istoriju?

Telefonska prodaja odlazi u istoriju?

Izradom podzakonskog akta u sklopu Zakona o zaštiti potrošača, staće se na put svakodnevnom zivkanju trgovaca na kućne telefonske priključke, da bi se sprečila zloupotreba korišćenja tuđih brojeva radi prodaje raznovrsnih proizvoda, zaštitila privatnost vlasnika telefonskog priključka i ujedno sprečile prevare veštih prodavaca.

Na njih obično nasedaju stariji i nedovoljno upućeni građani, koji najčešće prihvate poziv da, recimo, uz večeru, ručak ili ugodno provedeno popodne, prisustvuju promociji proizvoda i jeftino pazare ili čak i zabadava dobiju nešto iz kataloga prodaje.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da akt, za koji se još ne zna pouzdano kada će stupiti na snagu, građanima treba da obezbedi privatnost tako što će se takvi pozivi sprečiti prijavom telefonskog broja u registar "Ne zovi".

Кada akt zaživi, vlasnici telefonskog priključka trebaće samo da broj zaštite kod RATEL-a – Regulatornog tela za elektronske komunikacije, tako što će zahtevati da se telefonski broj ne daje kompanijama koje telefonske brojeve koriste da bi se bavile trgovanjem. Po Papovićevim rečima, nema evidencije o tome koliko je lakovernih građana naselo na priče prodavaca, niti postoji podatak o tome da li se tim povodom neko negde žalio zbog uznemiravanje nepoznatih trgovaca.

Nema sumnje da takva prodaja unosi nemir kod stanovništva pa zaista treba stati na put davanju tuđih brojeva telefona bez saglasnosti vlasnika – istakao je Papović, a prenosi "Dnevnik".

Rukovodilac Sektora za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Višnja Rakić podsetila je na to da je to ministarstvo tokom javne rasprave, kao i putem sredstava javnog informisanja, u više navrata obaveštavalo javnost o tome da se priprema donošenje podzakonskog akta u sklopu Zakona o zaštiti potrošača.

Osim opcije da telefon ne bude u bazi podataka dostupnih trgovcima, radi pružanja saveta i pomoći građani će moći da se obrate i Tržišnoj inspekciji i regionalnim savetovalištima za potrošače, čiji se kontakt-podaci mogu naći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Potrošači će prigovor moći izjaviti i elektronski, putem Nacionalnog registra potrošačkih prigovora (NRPP), koji je takođe dostupan na zvaničnoj internet stranici ministarstva – kazala je Višnja Rakić.

"Dnevnik" podseća da resorno ministarstvo, inače, preko tržišnih inspektora obavlja nadzor nad primenom Zakona o zaštiti potrošača, kojim su obuhvaćene i kazne zbog "tele prodaje", ali će stupanjem na snagu podzakonskog akta ona biti sasvim zaustavljena.

Kolike su predviđene kazne za trgovce koji pozivaju potrošače čiji su brojevi uneti u navedeni registar možete pročitati na sajtu novosadskog "Dnevnika".

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Micko

  pre 558 dana i 14 sati

  Zovu i predstavljaju se kad cuju stariji glas kao lice iz Doma zdravlja i nude neke medicinske rekvizitete poput masazera, cetkica za zube i slicno.

  Oceni komentar:
  0
  0