Tender za privatizaciju Luke Novi Sad u septembru

Tender za privatizaciju Luke Novi Sad u septembru

U septembru bi trebalo da bude objavljen tender za privatizaciju Luke Novi Sad, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države, a država je spremna za značajna ulaganja u vodni saobraćaj uopšte.

- Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija, u skladu sa propisima Srbije, neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura – kranovi, zgrade, magacini i slično – izjavio je za Tanjug pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Privatizacijom će, kako je rekao, biti obezbeđeno više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj luke – izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije.

To će ubrzati njen rad, jer luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

- Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno "ubija" na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke – napominje Kovačević. 

Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.

- Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa – naglasio je Kovačević.

Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, "Dubai Port World"  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački "Renus" i američka grupa "Valona".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan