Tim za škole danas raspravlja o organizaciji nastave od ponedeljka

Tim za škole danas raspravlja o organizaciji nastave od ponedeljka

Tim za škole razmatraće na današnjoj sednici odluku o radu škola za narednu nedelju. Konačna odluka biće saopštena sutra pre podne.

Ove nedelje stariji osnovci i srednjoškolci imaju kombinovanu nastavu, dok učenici od 1. do 4. razreda prisustvuju nastavi u školi. Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je juče od Unije SPRS da se obrati Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se odmah pređe na onlajn nastavu.

Srbija iz dana u dan beleži petocifren broj zaraženih korona virusom. Međutim, Tim za škole je doneo odluku da polugodište počne na vreme.

Pedijatri smatraju da epidemiološka situacija nije odgovarajuća za neposrednu nastavu i apelovali su da se zimski raspust produži ili da nastava krene onlajn. Međutim, iz Tima za škole ističu da je važno bilo krenuti sa drugim polugodištem, kako bi se mogli pratiti podaci sa terena.

Stavovi roditelja su podeljeni – dok jedni smatraju da bi deca ipak trebalo da idu u školu uz sve mere predostrožnosti, drugi su bili da se raspust produži. Saglasni su jedino u stavu da je najveća "muka za njih" onlajn nastava, piše euronews.rs.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je potpuni prelazak na onlajn nastavu loše rešenje. Ona je podsetila da se ulazi u treću godinu trajanja pandemije, da su kompromitovani znanje i radne navike đaka i da je iz socioloških razloga važno da fizički idu u škole.

Smatra da treba sprovoditi bar kombinovanu nastavu, a za mlađe osnovce je od ključnog značaja da idu u školu, da se druže.

Prelazak na onlajn nastavu je last resort (krajnja mera) i poslednje što treba uraditi – ocenila je Brnabić.

Dodatno uputstvo školama

Iz Ministarstva prosvete više puta su ponovili da "škole nisu mesto gde dolazi do transmisije virusa" i da se propisane mere poštuju. Đaci, ali i svi zaposleni u školi u obavezi su da nose maske od ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Obavezno je i održavanje distance.

Ministarstvo prosvete uputilo je dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu.

Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno-metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se  prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti Kovid-19.

To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana – navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan