Titula Novom Sadu za Evropsku prestonicu kulture odložena za 2022. godinu

Titula Novom Sadu za Evropsku prestonicu kulture odložena za 2022. godinu

Širenje bolesti Kovid-19 odložilo je titulu Evropske prestonice kulture za Novi Sad, koja je bila najavljena za ovu godinu, a konačnu reč o odlaganju za 2022. godinu dao je i Evropski savet.

Ideja da se predstavi kulturna različitost ovog grada pomerena je za 2022. godinu na inicijativu Evropske komisije, što je podržao i Evropski parlament, a konačnu reč dao je i Evropski savet koji je potvrdio predlog, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Briselu, a prenosi RTV.

Odluku su usaglasili i potpisali Evropski parlament i Savet 23. decembra, naveo je portparol Evropske komisije, Tim Mekfi, ali nije mogao da potvrdi da li će ovo pomeranje ujedno i značiti dodatna sredstva iz evropskih fondova, odnosno da li se u ovom slučaju od gradova očekuje da obezbede više novca programu. Iz Fondacije "Novi Sad 2021", koja je zadužena za organizaciju događaja, navode da odlaganje građane neće koštati više i da će se program "uklopiti" u postojeći budžet.

Ovo pomeranje naravno sa jedne strane ima i svoje prednosti jer možete još doraditi program, ali ima i svoje mane, jer na primer mnogobrojne dogovore koje smo imali sa evropskim organizacijama sada moramo preispitati, jer nekima odgovara odlaganje, nekima pak, ne − rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad izabran je 2016. godine za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Šta reći?

  pre 1204 dana i 5 sati

  S obzirom da mi je protiv pravno oduzeta imovina gde je sada kulturna stanica Svilara,
  kao i da je došlo do rušenja imovine koju nasleđuje 20 naslednika, a da sam jedan od retkih koji poseduje rukopis testamenta streljanog industrijalca, mogu reći da sam zadovoljan.
  Iako su doneta sva pravosnažna sudska rešenja, gradska vlast je postupila na nepravni način - tipa Savamala.
  To je urađeno radi uzimanja evropskih kredita u evrima, mislim da se radi samo o 10 miliona evra.
  Da bi neko stavio šapu na evre, postupili su kako je gore navedeno.
  No pravda i istina imaju svoje puteve.
  Toliko o tome da znate, kakvu gradsku vlast ima Novi Sad.
  Ali, vi to već znate, zar ne?

  Oceni komentar:
  1
  5