To je sve, narode: Fudbalski tereni na Sajmištu dati u zakup privatnoj firmi

To je sve, narode: Fudbalski tereni na Sajmištu dati u zakup privatnoj firmi

Fudbalski tereni na Sajmištu, koje najmlađi Novosađani godinama koriste besplatno, dati su u zakup privatnoj firmi i sada se njihovo korišćenje naplaćuje.

Pre mesec dana najavjeno je ustupanje fudbalskih terena Fudbalskom savezu Novog Sada, te postavljanje veštačke trave, a ingerenciju nad terenima bi potom imao Savez i u saradnji s Gradom odlučivao o zakupu i izdavanju.
 
Sportski centar Sajmište, koji je pod upravom Spensa, ne znajući navodno za ovu nameru Grada je krajem prošle godine izdao u zakup terene za mali fudbal privatnoj firmi koja je nedavno terene ogradila žicom, postavila novu travu i počela naplatu upotrebe. Tako je sa terena nedavno isteran Novosađanin Goran G., koji je sa drugarima došao da igra fudbal.
 
- Ko ima pravo da nam naplaćuje nešto što je do sada bilo besplatno, u upotrebi kod generacija Novosađana? Nas je oterao stariji čuvar, koji nije želeo ni da nam kaže zbog čega. Samo je rekao da je sve to sada privatno i da moramo da platimo. Od drugih momaka koji su takođe isterani pre neki dan sam saznao da je cena oko 2.500 dinara za sat vremena igranja fudbala, kaže ovaj Novosađanin.
 
Veliki fudbalski teren godinama je pod zakupom privatnog fudbalskog kluba "Bistrica". Ono što je manje poznato je da su i tereni za mali fudbal dati u zakup čoveku iz iste firme, odnosno Bistrice. Naime, kako kaže pomoćnik direktora Spensa za sport Aleksandar Žorić, ugovor je krajem prošle godine sa Sportskim centrom "Bonbonera Novi Sad" potpisan nakon javnog oglasa.
 
- Prošle godine je raspisan oglas za izdavanje tog terena, s obzirom na to da smo u jako teškoj finansijskoj situaciji i gledamo gde god možemo da zaradimo nešto. Mi smo taj prostor i izdali i potpisali ugovor pred kraj 2015. godine sa Sportskim centrom 'Bonbonera Novi Sad'. Što se tiče velikog terena, imamo višegodišnju saradnju s Bistricom, koja ima višegodišnji zakup, navodi Žorić.
 
Međutim, uvidom u privredni registar, jasno je da je vlasnik Bonbonere ujedno i jedan od glavnih trenera u FK Bistrica, Srđan Gligorić, te da je Bonbonera osnovana sredinom decembra, pred potpisivanje ugovora sa Spensom. Time je, suštinski, Bistrica stvorila monopol na Sajmištu. Takođe, na fotografijama kluba vidljivo je da članovi Bistrice uveliko treniraju na malom terenu.
 
Direktor Fudbalskog saveza Novog Sada Goran Antić kaže da zna da su tereni pod zakupom, ali naglašava da Grad još uvek nije definisao detalje ugovora kojim će se oni preneti u nadležnost Saveza. - Privatna škola fudbala ih je preuzela za svoje potrebe, a ja očekujem da ćemo za mesec do dva mi preuzeti upravu posredstvom Grada. Ne znam kako će se kretati cene zakupa, njih će definisati Grad, kao i još neke detalje, kaže Antić.
 
Do tada, sve terene na Sajmištu čuva jedan čovek, kojeg je angažovala Bistrica. Kako kažu Novosađani koje smo zatekli na terenima, pomenuti čovek u toku svoje smene tera sve prisutne sa terena - prvo je to činio samo sa velikog fudbalskog, a sada isto čini i sa uređenog, manjeg terena. To mu je u opisu posla jer ga, shodno navedenom, za oba posla angažuje Bistrica.
 
U Gradskoj kući nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa zakupom terena i prenošenjem ingerencija na Fudbalski savez Novog Sada.
Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan