Tokom letnjih meseci uobičajeno poskupljenje mesa

Tokom letnjih meseci uobičajeno poskupljenje mesa

Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenile je danas Narodna banka Srbije (NBS) komentarišući uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije.

- U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa – navodi se na sajtu NBS, a prenosi "Blic".

Dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

U Srbiji je krajem jula svinjsko meso pokupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto.

Komentarišući cene voća i povrća, NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.

- Cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou – istakla je NBS.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan