Top 5 najznačajnijih istorijskih građevina u Novom Sadu (FOTO)

Top 5 najznačajnijih istorijskih građevina u Novom Sadu (FOTO)

Novi Sad je lep grad.  To je komentar koji najčešće čujemo od stranaca koji su posetili varoš podno Petrovaradinske tvrđave i koji joj se rado i često vraćaju. Gledan očima svojih stanovnika – on je najlepši, naš. Posmatran očima stručnjaka i znalaca umetnosti i arhitekture, on je pak grad sa bogatom istorijom i kulturom, stecište prelepih kutaka i još lepših građevina.


Povodom zdanja koja su ostavila dubok trag na mapi Novog Sada, porazgovarali smo sa dr Darko Reba, profesorom na Fakultetu tehničkih nauka i šefom katedre za Arhitekturu i urabanizam, koji je čitaocima portala mojnovisad.com otkrio koje su istorijski najznačajnije građevine u našem gradu.


Sinagoga
Lipota Baumhorna

 


Lepotica u Jevrejskoj ulici jedna je od četiri sinagoge koje se nalaze na teritoriji Srbije. Građena je u periodu od 1906. do 1909. godine – po idejnom planu mađarskog arhitekte Lipota Baumhrona – kao peta sinagoga na tom mestu. Ujedno, Novosadska sinagoga  jedan je od najlepših verskih objekata ikada podignutih na teritoriji Vojvodine. Fantastična upotreba materijala, veličanstvena konstrukcija kupole, boja i detalji formiraju jedinstvene ambijentalne vrednosti.


Iako danas ne vrši versku funkciju za koju je namenjena, još je veći značaj ove građevine jer se koristi za razne muzičke i kulturne događaje, što samo pokazuje da dobra arhitektura može da funkcioniše u različitim vremenima kao zanimljivo i veličanstveno mesto socijalizacije, sa mnogim slojevima i značenjima koji su inkorporirani u nju, ističe profesor Reba.


Spomen-zbirka
Pavla Beljanskog Ive Kurtovića


Spomen-zbirka Pavla Beljanskog jeste velelepna građevina koja se nalazi na Trgu galerija i jedno je od arhitektonskih čuda našeg grada. Otvorena je za javnost 1961. godine, a iako mala po razmeri, ona u sebi sažima sve postulate moderne arhitekture koji su postavili Korbizje i Mis van der Roe, kao i drugi velikani ovog pokreta sa početka 20. veka, tvrdi naš sagovornik. Galerija je svedene forme, ali se primećuje majstorska upotreba materijala i odnosa površina na fasadi.


Zbog svoje lepote, kada se ne bi nalazila ispred parkinga, nego na trgu namenjenom kulturnim programima, ona bi u mnogo većoj meri doprinela ambijentu i atmosferi centra, ali i celog grada. Moguće je da
ovu galeriju mnogi Novosađani ne bi prepoznali kada bi je videli na slici, jer se nalazi skrajnuta u uglu. Otvarajući vizure ka kući dobila bi se potpuno nova veduta na arhitekturu Trga galerija, i novo viđenje ovog objekta, kaže rofesor Reba.


Palata
Klajn Đorđa Tabakovića

 


Četvorospratnica koju je 1932. godine podigao poznati novosadski "kralj čarapa" i u njoj smestio svoju trgovinu, možda je najlepši stambeni objekat u Novom Sadu. Nalazi se u samom centru, u bloku Gradske kuće, i pored Tanurdžićeve palate predstavlja remek-delo i jedan od najznačajnijih arhitektonskih motiva Novog Sada.

 


Klasičnu interpolaciju na uskoj, vojvođanskoj parceli najznačajniji novosadski arhitekta, ističe Reba, uspeo je da uzdigne na najviše nivoe moderne arhitekture, te se ova građevina i danas može analizirati i meriti sa najznačajnijim arhitektonskim ostvarenjima. Veza koju uspostavlja njome sa dva značajna gradska prostora doprinosi kvalitetu, jer se ovom urbanom temom Novi Sad vezuje sa centrima evropskih metropola.


Banovina Dragiše Brašovana

 


Na drugom mestu nalazi se Banovina, sagrađena 1939. godine po projektu poznatog vršačkog arhitekte Dragiše Brašovana. Današnja zgrada AP Vojvodine verovatno je jedan od najlepših objekata moderne međuratne arhitekture u regionu, a možda i šire. Njena specifična pozicija doprinosi osobenosti ovog bisera arhitekture jer je sagrađena na najznačajnijem bulevaru grada, ističe profesor Reba.

 


Ona oblikom asocira na brod koji plovi panonskom ravnicom, ima prelepu kulu, fantastičan enterijer i grandioznu salu. Nimalo ne začuđuje što ovu građevinu svrstavaju u najveće domete arhitekture u našoj zemlji i šire, jer se zna da je Brašovan jedan od naših retkih arhitekata koji je bio član Kraljevskog instituta engleskih arhitekata, što je i danas verovatno najznačajnija strukovna organizacija na svetu
, kaže naš sagovornik.


Petrovaradinska tvrđava

 


Tvrđava je sinonim za Novi Sad i njegov je zaštitni znak. Završena je u 18. veku, a građena je po nacrtu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana. Mnogi će pomisliti da je neobično da bude svrstana ovde, jer je ona mnogo više od toga, ističe naš sagovornik, ali treba imati u vidu da je Petrovaradinska tvrđava najznačajniji graditeljski poduhvat koji je ikada uradjen u Novom Sadu. 

Njena prilagođenost poziciji i konfiguraciji terena je fantastična, kao i njeni mnogobrojni istorijski slojevi, što je smešta na mesto najznačajnije građevine u gradu. O Petrovaradinskoj tvrđavi je puno pisano, a svakako će ona biti predmet istraživanja i u budućnosti, jer nam skriva mnoge tajne i misterije koje tek  treba da budu istražene, završava profesor dr Darko Reba.

 

Tekst: Marija Bjelica
Foto: Srđan Srđanov i Stevan Gojkov/mojnovisad.com, Pixabay.com

Oceni vest:
25
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan