TRAGOM OGLASA: Kakvi se sve poslovi nude Novosađanima (drugi deo)

TRAGOM OGLASA: Kakvi se sve poslovi nude Novosađanima (drugi deo)

Šta vas čeka ako rešite da se prijavite na oglas za agenta za nekretnine, prodavca u butiku, kućnu pomoćnicu...


Nakon članka u kom smo pisali o uslovima, platama i zaduženjima na poslovima koji se najčešće nude na novosadskom tržištu rada, kao što smo i obećali – proširujemo spisak sa još nekoliko traženih profila radnika.

 

Posao broj 6: Radnica u prodavnici zdrave hrane

U moru ponuda uvek se nađe i nekoliko oglasa koji potražuju radnicu u prodavnici zdrave hrane. Pozvali smo nekoliko brojeva iz ovih oglasa da proverimo o čemu je ovde reč. Kod zaposlenja u prodavnici zdrave hrane, često se dešava da, kao i kod posla na pijaci, plata ne postoji jer radite određeni broj dana, te zaposleni rade “na dnevnicu” koja iznosi 1.000 dinara. Radi se u dve smene. Radni dan počinje u sedam, a završava se u deset. Jedan dan nedeljno je slobodan.Zaduženja:
zaprimanje i izlaganje robe, usluživanje kupaca, merenje i naplata.

Uslovi: iskustvo na istim ili sličnim poslovima, brzina i smisao za trgovinu, ljubaznost. Sanitarna knjižica je obavezna, a prijava moguća po dogovoru, nakon nekoliko meseci rada.

Mogući problemi: manjkovi u kasi.

Gospođa koja poseduje niz prodavnica zdrave hrane u našem gradu, rekla nam je da isplaćuje svoje radnice nedeljno, te da je uvek u potrazi za novim radnicima jer je teško naći odgovarajuću prodavačicu, iako ovaj posao važi za srednje težak i pristojan.

 

Posao broj 7: Agent za nekretnine

Jedno od vrlo traženih zanimanja današnjice, kako u svetu, tako i kod nas. U svakom izdanju “Oglasnika” možete uvek naći makar dva oglasa koji potražuju agenta, a s obzirom da stalno “niču” nove zgrade, te da je Novi Sad univerzitetski grad, pomislili biste da je ovo posao iz snova. Da li je?Prva činjenica koja će Vas šokirati jeste: plata ne postoji. Radi se isključivo na procenat, koji je, kada govorimo o izdavanju nekretnina, 40 % u korist agenta, dok kod kupovine iznosi 20-25 % od ukupne provizije (a provizija je 3% od cene nekretnine). Na primer, ukoliko prodate stan koji košta 40.000 evra, vaša provizija je između 240 i 300 evra. Radi se u dve smene, obično od devet ujutru. Međutim, iako je radno vreme podeljeno u smene, često se dešava da radite dvokratno jer većina kupaca želi da pogleda nekretninu posle posla.

Zaduženja: rad na terenu, prezentacija, popunjavanje ugovora, pozivanje oglasa za prodaju i izdavanje stanova, pravljenje baze podataka.

Uslovi: komunikativnost, spretnost, vozačka dozvola B kategorije, rad na računaru, prodajne i pregovaračke sposobnosti.

Mogući problemi: vremenski uslovi, nepredviđene situacije na terenu.

Agenti koji rade na izdavanju stanova, ispričali su nam da na mesečnom nivou zarade oko 200 evra, naravno, uz naporad celodnevni rad, dok agenti koji prodaju nekretnine zarade nešto više, u zavisnosti od veličine stana koji prodaju. Agent koji proda jedan stan mesečno smatra se uspešnim.

 

Posao broj 8: Prodavačica u butiku

Istražili smo i saznali da gotovo da ne postoji devojka koja nije radila ili otišla na razgovor za posao prodavačice u butiku, jer postoji urbana legenda da je ovo izuzetno lagan posao i stvoren za mlade devojke dok ne nađu “pravi” posao.

Plata se kreće od 20.000 do 30.000 hiljada dinara.Radi se u dve smene, subotom često skraćeno, dok je nedelja najčešće slobodna osim kad stigne nova kolekcija ili se radi popis. Prijava je po dogovoru. Butici u centru često zaposlene angažuju i preko omladinskih zadruga.

Zaduženja: izlaganje robe i uređivanje izloga, pomoć kupcima pri kupovini, zaprimanje robe, naplata i održavanje radnog prostora.

Uslovi: prijatna spoljašnjost, komunikativnost i ljubaznost, trgovački maniri.

Mogući problemi: česte krađe, mušterije.

Prošle godine je jedna naša sugrađanka tražila ovakav posao i otišla je na nekoliko razgovora. Butik koji se nalazi na Trgu republike i bavi se prodajom svečanih odela i dodataka, bio je jedan od njih. Nudila se plata od 20.000 hiljada, rad u dve smene, dok je nedelja slobodna. Očito su kriterijumi za izbor prodavačice toliko strogi, da na tom istom butiku i danas, nakon godinu dana, stoji isti oglas za posao. Jedan butik džinsa u Petrovaradinu nudi platu od 24.000, plus procenat od prodate robe, dok je radno vreme 09.00-20.00 časova, s tim što obe “smene”radi jedna osoba. Nedelja je slobodna.

 

Posao broj 9: Kućna pomoćnica

Ako u “Građanskom oglasniku” otvorite rubriku “Održavanje higijene, pomoć u kući i popravke” naći ćete sijaset oglasa za posao u kojima se traži “žena za pomoć u kući”, “žena za vođenje domaćinstva” i slično.Šta se krije iza ovih oglasa? Prema našim saznanjima, može da bude toliko toga: od nabavke do sveobuhvatnog posla u kući. U zavisnosti od obima posla, varira i plata, koja se kreće od 15.000-40.000 dinara. Često ćete pročitati da traže ženu na nekoliko sati dnevno, ili nekoliko puta nedeljno, što vam obezbeđuje najnižu platu, dok na poslovima sa punim radnim vremenom, jednim slobodnim danom i mnoštvom obaveza (kuvanje, spremanje, peglanje...) možete zaraditi najvišu navedenu platu. Ukoliko porodica traži i pomoć oko dece, to je obično naglašeno u oglasu. Prijava ne postoji.

Zaduženja: čišćenje, pranje veša, peglanje, brisanje prašine, nabavka, kuvanje, ribanje, pranje sudova.

Uslovi: pedantnost, okretnost, kulinarske sposobnosti.

Mogući problemi: zahtevni poslodavci, obim posla koji se povećava.

Novosađanka koja se bavi ovim poslom išla je nekoliko puta nedeljno na četiri sata kod jednog slepog mladića koji boluje od dijabetesa i pomagala mu oko kućnih poslova. Išla je u nabavku, spremala manje zahtevne obroke, merila nivo šećera u krvi, prala sudove. Dobijala je 500 dinara i putne troškove i bila zadovoljna. A opet, druga žena koja radi kod jedne poznate novosadske doktorke za visoku platu, tvrdi da je jako naporno, kao i da gospođa doktorka ima čudne navike koje treba ispoštovati.

 

Posao broj 10: Radnica u specijalizovanoj radnji

Pod pojmom specijalizovana prodavnica uvrstili smo sve prodavnice koje se bave prodajom određene vrste robe. Tu spadaju papirnice, prodavnice nakita, prodavnice sitnog pokućstva, prodavnice posteljina i opreme. Plate u ovim radnjama kreću se od 25.000-50.000 dinara, radi se u dve smene. U nekim prodavnicama radno vreme subotom je skraćeno, dok je nedelja slobodna. Ovi poslodavci uglavnom prijavljuju radnike.Zaduženja:
održavanje prostora, izlaganje i zaprimanje robe, prodaja, rad na fiskalnoj kasi, popunjavanje prateće papirologije.

Uslovi: dopadljiva spoljašnjost, ljubaznost, pedantnost, trgovački dar.

Mogući problemi: česte krađe, manjkovi.

Javili smo se na nekoliko oglasa i saznali da najmanju navedenu platu nude papirnice, u kojima se radi u dve smene, bez prijave. Nešto bolje uslove i veću platu za pet hiljada, daje prodavnica dušeka. Smena je malo neobična – od 12 do 20.00 časova, ali je zato prijava obavezna, kao i naknada za putne troškove.

Ne baš prijatno iskustvo, imala je naša koleginica koja se zaposlila u poznatoj novosadskoj prodavnici satova u centru. Naime, po rečima direktorice, početna plata je 30.000, dok je konačna 50.000 hiljada dinara. Međutim, koleginica je nakon prve plate ostala u šoku: na računu je stajalo 24.000. Šefica joj je objasnila da oni na račun uplaćuju minimalac, na koji i prijavljuju, dok ostali zarađeni novac, što se ispostavilo da je procenat od prodaje, ide “na ruke”.

 

Bonus: Rad u kompanijama “Delfi” i “Lir”

Nesumnjivo da, od kako su ove kompanije otvorile svoja predstavništva kod nas, za rad u njima vlada veliko interesovanje, kao i da se stalno spekuliše u vezi sa uslovima.

Pismo našeg čitaoca u rubrici Megafon, koji se dotakao kompanije "Lir", izazvao je buru komentara, kako pozitivnih, tako i negativnih. Pokušali smo da saznamo šta se krije iza njih.Radnik koji je zaposlen u "Liru", ističe da je zadovoljan uslovima rada, ali tvrdi da ko ne može da stoji osam sati ne treba da se prijavljuje za ovakvu vrstu posla. S druge strane, postoji mnoštvo nezadovoljnih radnika koji se žale na smene, uslove i platu u ovim kompanijama. Početna plata je, kako saznajemo, 30.000 hiljada, prijava je obavezna, a prevoz organizovan. Radi se u tri smene: od 6 do14, od 14 do 22 i od 22.do 6 časova.

Zaduženja: operativni rad sa kablovima.

Uslovi: motivisanost, srednja stručna sprema, preciznost u radu.

Mogući problemi: rad u trećoj smeni i blagodeti koje on donosi, problemi sa kičmom, proširenim venama.

Pre zaposlenja, kandidati su podvrgnuti testiranju i zaposlenje dobiju samo oni koji ovo testiranje prođu. Dakle, početna plata je 30.000, a kako tvrdi jedan zaposleni, postoje različiti bonusi i pozicije u firmi koje su plaćenije i navodi primer kolege čija plata iznosi 70.000 hiljada dinara. Tekstilni preduzetnik iz okoline Novog Sada, požalio nam se da zbog rada u ovim i sličnim kompanijama, ne može da nađe radnu snagu za svoju malu firmu. Kaže, čak ni da mu život zavisi od toga ne bi mogao da nađe nove radnike.

 


Nakon ove podugačke liste poslova, naš zaključak je da su plate manje-više slične, te da je najniža zarada 20.000, a najviša 70.000 hiljada. Obično se radi u dve smene od osam sati, izuzev kompanija "Lir", "Delfi" i marketa koji rade 24 časa. Prijave su obavezne samo u ozbiljnijim firmama.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, na vama je da izaberete jedan od dostupnih poslova, da budete na birou ukoliko vam se ne dopada ništa od navedenog i čekate posao u struci, ili nađete “vezu” i držite palčeve.

Autor: Marija Bjelica

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosadjanka

  pre 1327 dana i 23 sata

  Sve navedene plate su mizerne, jadne i bedne. Kako neko može da očekuje da će jedan normalan mladić ili devojka (ne porodični ljudi) raditi za 25000 rsd? Znači, on treba da radi i da bude zadovoljan i da dolazi na posao raspoložen, nasmejan, uredan/na...pretpostavljam da od tih isti para plati sebi dolazak na posao i obrok na istom! Pa kako? EVo da svaki dan jede kiflu i jogurt, plati kartu (dnevnu ili mesečnu) i gde je? Koja je tu računica? Katastrofa! Ponižavajuće, degradirajuće! Mada, nisu ni poslodavci krivi...kriv je narod što pristaje da radi za te pare...i ako njih 10 ne želi, doći će 11-ti neki mučenik/ca koji mora da radi pod tim uslovima! Zato poštujem braću Crnogorce! Neće da rade za 250eura! I ne treba! Neka stane sve, taman i nismo za bolje...

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Neidemnaizbore

  pre 1299 dana i 14 sati

  Još ćete vi puno godina čitati ove i slične vesti. Srbija, zemlja budućnosti.
  Birate jedne iste lopove 20 godina, i treba da se mučite.

  Oceni komentar:
  1
  1