Treća doza "Fajzera" nakon najmanje šest meseci

Treća doza "Fajzera" nakon najmanje šest meseci

Evropska agencija za lekove zaključila je da se treća, buster doza "Fajzer" vakcine može primeniti najmanje šest meseci nakon druge doze za osobe starije od 18 godina.

EMA procenjuje da podaci "Fajzer" vakcine pokazuju porast nivoa antitela kada se buster doza daje približno šest meseci nakon druge doze, kod ljudi od 18 do 55 godina - piše RTS.

Istovremno, u EMA navode da je važno "razlikovati dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i pojačane doze za osobe sa normalnim imunološkim sistemom" tzv. buster doze. Dodatna doza vakcina protiv Kovida-19 "Fajzer" i "Moderna" može se dati ljudima sa jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze.

Dodaje se da se na nacionalnom nivou mogu izdavati zvanične preporuke o upotrebi buster doza, uzimajući u obzir podatke o efikasnosti i ograničene podatke o bezbednosti.

– Rizik od inflamatornih srčanih oboljenja ili drugih vrlo retkih nus pojava nakon buster doza nije poznat i pažljivo se prati - zaključuju u EMA.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan