Tri lica uhapšena u Novom Sadu zbog privrednog kriminala

Tri lica uhapšena u Novom Sadu zbog privrednog kriminala

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, MUP-a i pripadnika BIA, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapšena su tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela: poresku utaju, poresku prevaru u vezi sa PDV-om i pranje novca.

Na taj način je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu od preko 2,6 miliona dinara i ostvarena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od preko 10,7 miliona dinara.

U periodu od 16. juna 2020. do 15. avgusta 2021. godine, osumnjičeni su sačinjavali lažne račune o navodnoj nabavci dobara i izvršenim uslugama ukupne vrednosti 2.988.818,40 dinara, koju su potom evidentirali u poslovnim knjigama i na osnovu koje su neosnovano koristili pravo na odbitak prethodnog poreza. Takođe, gotovi proizvodi proizvedeni od nabavljene sirovine, ukupne vrednosti od 4.905.936,80 dinara, prodati su na crnom tržištu za gotov novac, a dobijena novčana sredstva su zadržana za lične potrebe. Na taj način, izbegnut je obračun, prijava i plaćanje PDV-a u iznosu od 1.266.792,00 dinara i poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 1.350.383,00 dinara.

U nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, prijavljeni novac, stečen kriminalnom delatnošću, iskoristili su za kupovinu dva stana u Novom Sadu i Staroj Pazovi, čime su izvršili krivično delo pranja novca u ukupnom iznosu od 10.772.901,70 dinara.

Uhapšenim licima je određena mera zadržavanja do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan