TRIBINA NA ŠODROŠU: Mesne zajednice pripadaju građanima, a ne strankama

TRIBINA NA ŠODROŠU: Mesne zajednice pripadaju građanima, a ne strankama

Skupština slobodne Srbije, Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Centar za održive zajednice i Grupa za konceptualnu politiku (GKP) pozivaju građane i građanke Novog Sada da se u sredu, 19. maja, u 17 sati okupe na Dunavcu – Šodrošu, na tribini povodom izbora za mesne zajednice, koji se trenutno održavaju u više vojvođanskih opština, a u susret izborima za novosadske mesne zajednice ovog leta.

Na tribini učestvuju Biljana Stojković, Skupština slobodne Srbije, Vesna Rakić Vodinelić, Skupština slobodne Srbije i Most solidarnosti, Duško Radosavljević, Savez antifašista Vojvodine i VKK "Vasa Stajić", Bojana Bodroža, kandidatkinja za članicu Saveta MZ "Nikola Tesla" – Telep, Aleksandar Lazarević, kandidat za člana saveta MZ "Bratstvo" – Telep, Vuk Samardžić, kandidat za člana saveta MZ „Sečanj“, Zdravko Vulin, grupa građana "Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad!" i Zoran Gajić, GKP i kandidat za člana saveta MZ Jugovićevo. Moderator je Nedim Sejdinović.

Organizatori saopštavaju da sa skupa žele da pošalju nekoliko poruka.

– Pozivamo i ohrabrujemo Novosađane da se kandiduju na ovim građanskim izborima i da biraju jedni druge, kako bi ove lokalne institucije uzeli u svoje ruke kao i pravo da neposredno učestvuju u organizovanju i doprinesu održivosti svojih lokalnih zajednica.

– Nedopustivo je da vlast, u trenutku kada se održavaju pregovori oko izbornih uslova za parlamentarne izbore, donosi odluku da se obavezno overavaju potpisi za građanske kandidate na mesnim izborima, i to bez konsultacija i pregovora sa građanima.

– Mesni izbori su građanski izbori, a mesna samouprava pripada građanima i njihovim udruženjima i inicijativama, a ne partijama, i zbog toga je važno da na ovim izborima učestvuju u što većem broju. Na nedavno održanim izborima za MZ u Sečnju, Boki i Sutjesci pokazano je da je moguće vratiti ove lokalne institucije u ruke građana.− Nezavisno organizovanje građana na zakonom i Ustavom garantovane načine neophodno je da bi se celokupno srpsko društvo demokratizovalo jer ćemo u suprotnom moći samo da posmatramo njegovu potpunu kriminalizaciju i urušavanje svih naših stečenih političkih prava.

− Došlo je na red pitanje novosadskog priobalja, bilo ono fantomski projekat "Novi Sad na vodi" ili kineski most, a mesna samouprava možda je i poslednje mesto sa koga građani mogu da izraze svoje mišljenje o ovoj važnoj temi. Komšije sa Telepa već se organizuju da učestvuju na predstojećim izborima za mesne zajednice na kojima bi trebalo da učestvuju građani pod svojim imenom i prezimenom, a ne stranke i njihove liste.

U saopštenju stoji, da će narednog dana odnosno 20. maja novi skup biti održan u Baču, povodom izbora za mesne zajednice u ovoj opštini koji su zakazani za 23. maj, da bi se skrenula pažnja na kršenje prava građana na mesnu samoupravu.

Oceni vest:
7
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan