Tribina "Vidi, gari, moramo zajedno": Ne sme se dozvoliti da bude izgrađen "Novi Sad na vodi"

Tribina "Vidi, gari, moramo zajedno": Ne sme se dozvoliti da bude izgrađen "Novi Sad na vodi"

U medija centru u Beogradu u ponedeljak, 1. februara, održana je tribina pod nazivom "Vidi, Gari, moramo zajedno", na kojoj su učestvovali Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine, Dragoljub Bakić, arhitekta iz Beograda i Petar Stanić iz Združene inicijative građana Beograda.

Predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović izjavila je da je "Novi Sad na vodi"  koruptivni projekat koji u sebi sadrži sve negativnosti tajkunskog urbanizma i ne sme se dozvoliti da on bude izgrađen.

Navela je da je njihovoj borbi protiv izgradnje "Novog Sada na vodi" svojim potpisima podršku dalo 6.000 Novosađana.

Mi sa našom borbom nećemo stati i nećemo dozvoliti da se to izgradi – rekla je Radovanović.

Ona je upozorila da se projektom "Novi Sad na vodi" planira pomeranje nasipa za 500 metara da bi se dobilo 165 hektara građevinskog zemljišta.

Mi smo se udružili, napravili smo model građanske neposlušnosti i otpora  rekla je novosadska aktivistkinja i naglasila da su pre dva dana saznali da je u katastru Dunav upisan kao građevinsko zemljište.

Radovanović je ukazala da je Dunav pod zaštitom dve međunarodne komisije, koje bi trebalo i da se izjasne o ovom pokušaju gradnje.

Prema njenim rečima, tri su problema sa ovim projektom – bezbednost zbog opasnosti od plavljenja delova Novog Sada posle pomeranja nasipa, međunarodni problem zbog međunarodne plovidbe i ugrožavanje ekološke vrednosti ovog dela Dunava, prenosi N1.

Oceni vest:
19
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan