Trojica uhapšena zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije Betanije

Trojica uhapšena zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije Betanije

U sklopu akcije "Pluton 2", pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebom položaja odgovornog lica, plaćanjem neizvedenih radova, naneli štetu Kliničkom centru Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u iznosu od 294.279.568,00 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapšeni su odgovorno lice građevinskog preduzeća ''Kovačević'' DOO iz Novog Sada R. K. (1963), odgovorni izvođač radova ''Alpine'' DOO iz Beograda O. Š. (1960) i odgovorno lice firme ''Arhness''DOO iz Novog Sada M. J.  (1942).

Postoje osnovi sumnje da su njih trojica od 2008. do 2012. godine, prilikom rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, čije je radove finansirao Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, sačinili i overili deset privremenih situacija u kojima su uneti podaci o količini izvedenih radova, koji nisu bili urađeni na objektu.

Te privremene situacije, kako se sumnja, korišćene su za neosnovane isplate novčanih sredstava prema građevinskom preduzeću 'Kovačević'', kome je na taj način pribavljena protivpravna imovinska korist od 280.477.858 dinara i firmi ''Alpine'', kojoj je pribavljena protivpravna imovinska korist od 13.801.710 dinara.

Kako se navodi u saopštenju MUP, ova lica su uhapšena u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima.
 
Osim u Novom Sadu, akcija "Pluton 2" sprovedena je i u Beogradu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a uhapšeno je ukupno 47 osoba.
Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan