TRŽIŠTE NEKRETNINA: Blagi pad prosečne cene kvadrata u Novom Sadu

TRŽIŠTE NEKRETNINA: Blagi pad prosečne cene kvadrata u Novom Sadu

Ulaganje u nekretninu nije mala investicija i zbog toga je potrebno dobro analizirati tržište kako bi se donela dobra procena u vezi njene potencijalne isplativosti u budućnosti.

Kada je u pitanju ulaganje u nekretnine, osim trenutne vrednosti bitno je i kakvu vrednost će ona steći u narednom periodu. Da bi se stekla prava slika o tome kakvo je stanje na tržištu i u kojim delovima grada je najisplativije imati nekretninu, potrebno je prikupiti što više informacija do kojih ponekad nijie lako doći. 

Svedoci smo rasta cena nepokretnosti u toku proteklog perioda, gde tržište nekretnina u Srbiji dostiže svoje istorijske maksimume. Na osnovu analize ovog tržišta za treći kvartal 2019. godine, koji je objavila Moja Nekretnina i dalje se beleži rast cena nepokretnosti u Srbiji za 1,86 procenata. Najskuplje cene po kvadratu su na Kopaoniku gde idu i do 1.600 evra, zatim u Beogradu i na Zlatiboru (prosečne cene nešto iznad 1.420 evra po kvadratu). Na četvrtom mestu po visini cena nepokretnosti je Novi Sad
, gde prosečne cene prelaze 1.200 evra po kvadratnom metru. Iako je Novi Sad jedan od vodećih gradova Srbije po ceni kvadrata, u proteklom kvartalu tekuće godine je došlo do blagog pada cena od 1,5 odsto. Kada je u pitanju prodaja stanova u Novom Sadu cene su prilično promenljive u zavisnosti od dela grada koji se razmatra. Na primer, najveći rast cena je primećen u Banatiću i na Slanoj bari, gde je došlo do povećanja cena za približno pet procenata. Osim ovih delova grada, poskupele su nekretnine na Avijatičarskom naselju (porast za 1,6 odsto), na Limanu 1 (porast za 1,3 procenta), u Petrovaradinu (1,4 odsto), na Satelitu (0,3 posto) itd. 

Za razliku od ovih lokacija gde je primećen rast u cenama, postoje i one koje su u proteklom kvartalu imale pad cena nekretnina – Nova Detelinara i Klisa, koje beleže pad u cenama nekretnina od skoro četiri procenta, Podbara (pad cena od 2,6 odsto), Liman 3 i Grbavica (pad cena od skoro 2,5 posto), Rotkvarija (pad cena od 1,6 procenata), Bocke (pad cena od 1,4 odsto) itd. 


Najskuplji deo Novog Sada je prema objavljenoj analizi bio Liman 1 sa cenom kvadrata od 1.357 evra, a ne mnogo jeftinija je i opština Grbavica sa cenom od 1.350 evra po metru kvadratnom. Za njima su na lestvici Banatić, Podbara, Liman 3 i 2, Nova Detelinara i Rotkvarija, sa cenom nešto iznad 1.200 evra po kvadratnom metru. Opštine čije cene kvadrata i dalje ne prelaze 1.000 evra su Avijatičarsko naselje (948 evra po kvadratu), Slana bara (737 evra) i Klisa (824 evra po metru kvadratnom). 

U proteklom periodu, cene nekretnina su pretežno bile u porastu, a kako se to odrazilo na pojedinačne gradove ili delove gradova detaljnije se mogu pogledati u analizi tržišta nekretnina. Osim podataka za svaki veći grad u Srbiji, kao za pojedine opštine, mogu se naći informacije i koje su to lokacije za izdavanje stanova koje donose najveći profit tokom izdavanja.

Oceni vest:
13
17

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Danijel

  pre 1156 dana i 19 sati

  Sve ce to da pada ovo su sve vjestacke cjene svjet ulazi u krizu tj banke

  Oceni komentar:
  12
  20
 • Batica

  pre 1156 dana i 10 sati

  Neka pada, dosta su se investitori dogovarali medjusobno i pumpali cene, drzava ih je malo usporila kada im je odvukla 500 ljudi a po najavama jos triput toliko sa drzavnom stanogradnjom!

  Oceni komentar:
  5
  12
 • Zorica

  pre 1156 dana i 10 sati

  NE DAM 1500€ za kvadrat! Mogu, al ne dam! Cene su naduvane, mora to pasti dole. Realna cena je 1000€ za kvadrat u Novom Sadu, naravno ne strogi centar, tamo ne bih ni za dž

  Oceni komentar:
  16
  38
 • Mita

  pre 1155 dana i 21 sat

  U Jagodini ima za 600 kvadrat, novogradnja samo posla nema ali je za penzionere banja. Grad buducnost bez mladih, sve mlado mora u pecelbu iz Jagodine.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Sava

  pre 1154 dana i 7 sati

  Tek CE se pokazati prava Cena u junu 2020, gomila se iseljava do tada,studenti idu kucu...sad je ista ponuda I potraznja, onog momenta Kada bude ponuda za samo 500 stanova veca od potraznja krece vrtoglavi pad, a kriza kpja se najavljuje dugo svakog momenta moze da krene.Cenu stanova u NS moze da odrzi samo kupovina albanaca ako krenu,Ali Oni nisu toliko glupi da zive u kokosinjcima.

  Oceni komentar:
  2
  7