TRŽIŠTE NEKRETNINA: Najtraženiji kvalitetni stanovi na atraktivnim lokacijama

TRŽIŠTE NEKRETNINA: Najtraženiji kvalitetni stanovi na atraktivnim lokacijama

Na tržištu nekretnina već neko vreme primetan je trend rasta cene kvadratnog metra. Po mišljenju stručnjaka, za sada nema nikakvih pokazatelja da će se to promeniti, a posebno da bi moglo doći do naglog pada cene nekretinina. 

Po rečima vlasnika novosadske agencije "Bombiks nekretnine" Jovice Plavšića, nema naznaka da bi moglo doći do takozvanog balon-efekta, odnosno da se ponovi situacija od pre oko deset godina kada su cene nekretnina drastično opale za kratko vreme, piše novosadski "Dnevnik".

Nakon toga, tržište se polako oporavljalo, a cene nekretnina u Srbiji, pa i u Novom Sadu, u uzlaznoj su putanji već nekoliko godina. Zato se i ne očekuje njihov nagli pad već stabilizacija cene kvadrata, smatra Plavšić.

Kada bi to se moglo desiti teško je reći jer to zavisi od mnogo faktora, ali je sigurno da pad cena kvadratnog metra ne treba očekivati narednu godinu-dve jer je priliv ljudi u velike gradove, posebno u Beograd i Novi Sad, stalan i ogroman, i to doprinosi velikoj potražnji – kaže on za "Dnevnik".

Po Plavšićevim rečima, u Novom Sadu se dosta gradi, ali ima i dosta kupaca, odnosno potražnja i ponuda se prate, a najviše se traže stanovi koji najviše i nedostaju – kvalitetni stanovi na atraktivnim lokacijama – u centru grada, na Bulevaru osobođenja, te Grbavici.

Na pojedinim mikrolokacijama u blizini centra, pre svega u Radničkoj ulici i blizini zgrade suda, cena kvadratnog metra stana u novogradnji ide i do oko 2. 000 evra, a potražnja je uvek veća od ponude. Slično je i sa stanovima na drugim atraktivnim lokacijama – cena kvadratnog metra kreće se od 1. 600 do 1. 800 evra, a pošto na tim područjima nema mnogo slobodnih mesta gde bi se gradili stanovi, kako se koja lokacija pojavi – brzo se i proda. Zbog nedostatka stanova na tim lokacijama sve je veća potražnja za stanovima na Telepu, što je uticalo i na rast cena kvadrata pa je u tom delu grada cena kvadrata oko 1. 200 evra – kaže Plavšić.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu Dnevnik.rs.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan