U bici protiv korona virusa angažovano 10.000 medicinara

U bici protiv korona virusa angažovano 10.000 medicinara

U jeku četvrtog epidemijskog talasa, koji beleži rekorde po broju novozaraženih, zdravstveni sistem je opet na ispitu izdržljivosti. Prema grubim procenama, u bici protiv kovida trenutno je angažovano oko 10.000 lekara, medicinskih sestara i drugih medicinskih radnika.

Oni koji su ostali u nekovid-bolnicama bitku biju da olakšaju život pacijentima sa malignitetom kojima su odložene operacije, sa kardiovaskularnim i drugim oboljenjima. Pod najvećim pritiskom su anestezolozi, kojih u našoj zemlji ima svega oko 900. Oni trenutno "drže vodu" čitavog zdravstva, jer bdiju nad pacijentima na respiratoru, ali su nezamenjivi i u svim hirurškim intervencijama.

Samo u tri specijalne kovid-bolnice - Batajnica, Novi Sad i Kruševac, kao i dva kliničko-bolnička centra - "Dr Dragiša Mišović i "Zvezdara", angažovano je oko 5.500 medicinara. Zbog posledica uzrokovanih virusom korona na bolničkom lečenju širom Srbije, u ove tri specijalizovane i svim ostalim bolnicama, nalazi oko 6.500 pacijenata - pišu "Večernje novosti".

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije se u kovid-bolnicu u Batajnici svakodnevno upućuje više od 300 lekara i 500 medicinskih sestara. Lekari se za potrebe ove bolnice povlače iz svih delova Srbije, u smenama od po dve nedelje, izmeštajući se iz svojih domova i porodica.



Specijalizovanu kovid-bolnicu u Kruševcu, koja ima kapacitet od 500 postelja, vodi 700 lekara i sestara iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

– Kada mi je bilo loše, kolege drugih specijalnosti nisu mogle da me pregledaju, jer su bile zauzete spasavanjem života teških kovid pacijenata, bez minuta pauze - priseća se prošlog epidemijskog talasa dr Svetlana Valjarević, ORL specijalista KBC "Zemun" i dodaje da su lekari ponovo u istoj situaciji i da zbog obaveza zanemaruju sopstveno zdravlje, ulažući ogromne napore da zdravstveni sistem kako-tako funkcioniše.

Kako pišu "Večernje novosti" bolnica u Zemunu trenutno radi u kombinovanom režimu, sa trijažnom kovid-ambulantom i sa svakodnevnim 24-časovnim radom po tipu prijemnih dežurstava za urgentna stanja iz svih oblasti.

– Ovakav rad zahteva izuzetno angažovanje svih lekara i medicinskog osoblja, a već smo u nekoliko navrata radili u potpunom kovid-režimu - priča dr Valjarević i dodaje – Ponovo, uz nošenje teške zaštitne opreme, upisujemo terapiju i kucamo izveštaje sa nekoliko pari rukavica, ne možemo da pijemo i jedemo normalno, ne čujemo se sa porodicom za vreme trajanja smene, a veoma često ne budemo pregledani ako se osećamo loše.

Zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić kaže da je više od 85 odsto pacijenata na bolničkom lečenju nevakcinisano:

– Mislim da je to dovoljan razlog da se zamisle svi koji su protiv vakcinacije. Teško je bilo u sredu kada smo morali da kažemo pacijentima koji imaju malignitete da moraju da odu u druge bolnice i pronađu lekare koji će da ih operišu - kaže Savić za "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan