U bolnici "Genesis" besplatno zamrzavanje i čuvanje embriona za parove u Nacionalnom programu (BMPO)

U bolnici "Genesis" besplatno zamrzavanje i čuvanje embriona za parove u Nacionalnom programu (BMPO)

Parovi koji su se opredelili da postupak BMPO o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) realizuju u Specijalnoj ginekološkoj bolnici, "Genesis" Novi Sad imaće obezbeđeno besplatno zamrzavanje i čuvanje na period od 12 meseci preostalog broja embriona nakon postupka embriotransfera, sve do momenta proširenja Ugovora sa državom.

Takvu odluku "Genesis" Tim je doneo kako ističu u saopštenju, u želji da ni jedan par, koji je za realizaciju procesa vantelesne oplodnje ukazao poverenje klinici, ne bude uskraćen za tako bitnu mogućnost.

Parovi u Srbiji, koji počevši od 15. juna uđu u proces vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a, moći će "višak" embriona da zamrznu o trošku države. Takva praksa po prvi put se uvodi u Srbiji, a od velikog je značaja jer omogućava da žene imaju više pokušaja vantelesne oplodnje, a da pri tom ne moraju da prolaze svaki put hormonsku terapiju.


Ipak, to će za sada moći da se realizuje samo u šest državnih bolnica u Srbiji, dok privatne zdravstvene ustanove, koje imaju potpisane ugovore sa RFZO, moraju prvo da prođu Komisiju za nove tehnologije Ministarstva zdravlja, pa da potpišu Aneks o pružanju usluge zamrzavanja.

- Činjenica je da će do momenta potpisivanja Aneksa osnovnog ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje proći bar još dve do tri nedelje. Smatramo da je važno da ponudimo svim parovima koji preko Nacionalnog programa budu radili postupak BMPO, a posle embriotransfera im preostanu embrioni za zamrzavanje i čuvanje, da ih u našoj ustanovi sačuvaju bez troškova, sve do momenta zaključenja Aneksa sa državom. Odluku o tome kome će da ukažu svoje poverenje za realizaciju procesa vantelesne oplodnje parovi donose na osnovu brojnih njima važnih parametara, a na ovaj način želimo da pokažemo da su odlučili dobro i da je nama bitno da dobiju sve usluge koje im pripadaju – navela je dr Zorica Crnogorac šefica Tima za VTO i vlasnica Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" Novi Sad.

 


Specijalna ginekološka bolnica "Genesis“ Novi Sad od 2009. godine učestvuje u Nacionalnom programu vantelesne oplodnje koji finansira Fond za zdravstveno osiguranje Srbije. U okviru navedenog Programa, SGB "Genesis" je kako saopštavaju po uspešnosti zabeležio izvanredne rezultate i ostvarene trudnoće. Ove godine bolnici je odobrena kvota za trećinu viša u odnosu na 2017. godinu. Uspešnost postupka vantelesne oplodnje u SGB ,"Genesis" je u rasponu od 50 do 71,42 
%.


PR tekst

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan