U centru Novog Sada se urušila vila stara sto godina

U centru Novog Sada se urušila vila stara sto godina

Vila koja se nalazi u Ulici Vase Stajića 7 već nekoliko godina propada. Urušavanje krova i truljenje prozora omogućilo je da vlaga dopre u unutrašnjost zdanja, što je ubrzalo njegovo propadanje.

Kulturna baština je sagrađena prema projektu inženjera Stevana Radivojevića iz 1925. godine, a kako prenosi portal 021.rs ona je u vlasništvu porodice čuvenog srpskog fudbalera Milana Laneta Jovanovića.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniše Jokića pomenuta kuća je deo celine "Blok vila u centru Novog Sada", uživa prethodnu zaštitu i nemar sadašnjeg vlasnika uticao je da ona dođe u ovo stanje.

− Od 2013. godine nemarnim odnosom i neodržavanjem parterna vila je dovedena u statički nebezbedno stanje. S obzirom na to da se radi o isključivo privatnoj imovini, Zavod je u više navrata razgovarao sa vlasnicima pokušavajući da pronađe rešenje koje bi zadovoljilo potrebe korisnika, ali istovremeno omogućilo očuvanje ambijentalnih, arhitektonskih i kulturnih vrednosti koje ova vila neosporno ima – rekao je Jokić.

Lane Jovanović je za 021.rs izjavio da su pričali sa Gradom, ali još uvek nije nađeno nikakvo rešenje. Inače, zaštita Grada podrazumeva očuvanje objekta u postojećem stanju zato što je od kulturnog i istorijskog značaja, a ovu vrstu zaštite uživaju objekti sa arhitektonskim i istorijskim vrednostima kao i kuće u kojima su rođene ili boravile istaknute ličnosti.

Oceni vest:
3
32

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zk

  pre 744 dana i 14 sati

  Čuvevnog srpskog fudbalera, ovo je neka šala?

  Oceni komentar:
  5
  38
 • Boris

  pre 744 dana i 14 sati

  Grad je to trebao da otkupi, a ne da očekuje da fudbaler štiti kulturna dobra grada. Jasno je ko dan da je namerno pustio da se uruši da bi zidao novu vilu

  Oceni komentar:
  4
  81
 • Горан

  pre 744 dana i 4 sata

  ...давно сам начуо да је Матијевић власник зграде, да је ту усељавао породице Рома и радио све да до овога дође...како би никла модернија вишеспратница (нарочито сада када су цене квадрата абнормалне). Али свашта се прича, као и да је део градске скупштине изграђен не приватном власништву човека који је исушио мочвару на месту где се данас налази покрајинска скупштина.

  Oceni komentar:
  4
  18
 • Marija

  pre 743 dana i 15 sati

  Kome priča priče Zavod za zastitu spomenika. Živim u zgradi u centru staroj skoro 100 g. Sami stanari (nas 6) da nismo vodili računa o zgradi vec bi se urušila. Zavod finansijski je spreman da pomogne ko zna kome. Nama samo svojim PROJEKTIMA. Zgrada ima 700 m2. Neka niko iz centra ne očekuje pomoc od našeg Zavoda.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Novosadjanka

  pre 743 dana i 58 minuta

  Zgodno. Sad mozete tu jos jedan kompleks zgrada sa unutrasnjim parkom za imucnije da ugurate. Galens to radi odlicno, samo mu trebaju elitna mesta po gradu. Evo jos se jedno cudesno upraznilo. Vlasnik vile je kriv, on da rascisti rusevinu i moze se poceti sa radovima.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Eto zgodne prilike

  pre 742 dana i 23 sata

  Da se nije ta zgrada urušila prilikom novogodišnjeg vatrometa, samo se čula iz tog područja da je malo jače puklo, u vreme vatrometa.
  Znam filmadžije koji odlično rade sa eksplozivnim materijama.
  Sad, kao nebezbednu, treba je dati Galens-u, da se na tom veoma zanimljivom i elitnom mestu sagradi zgrada od modernih materijala za naše elitne ljude, naravno - bez parkinga.
  Napredno - u poravnavanje starog Novog Sada.
  Napravimo od njega nešto poput krajiškog krša - samo beton i poneki zeleni grm.

  Oceni komentar:
  1
  5