U Dečijoj bolnici kompletna dijagnostika gotova za 10 minuta

U Dečijoj bolnici kompletna dijagnostika gotova za 10 minuta

Novi Sad ima najbolji Dijagnostički centar, ne samo u Srbiji, nego i mnogo šire, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić u obilasku novog centra u sklopu Dečije bolnice.

Ovo znači da se, kada bolesno dete dođe u bolnicu, za deset minuta dobija kompletna dijagnostika. 
 
- I onda nije čudo kada se dugo uz upotrebu znanja i veština, kao i uz mnogo ljubavi ulaže i gradi jedna institucija gde je smrtnost 0,37 odsto, a na nivou Srbije negde četiri odsto, onda vidimo koliko je ova ustanova uspešna i koliko ona danas, kako svojom efikasnošću, tako i svojim izgledom, čini život bolesne dece lepšim i podnošljivijim u okolnostima gde im je zdravlje narušeno, istakao je Pajtić.
 
- Osim što se možemo pohvaliti izrazito niskom stopom smrtnosti, možemo se pohvaliti sa izrazito stručnim kadrom i novim medicinskim metodama koje smo uveli, kao i procedurama koje nisu godinama rađene u čitavoj zemlji. Radimo prenatalnogensku dijagnostiku, kompletan skrining na cističnu fibrozu, kao i gensku dijagnostiku cistične fibroze. Treba reći da je Dijagnostički centar doprineo podizanju urgentne dijagnostike na najviši nivo. Sada je sva dijagnostika na jednom mestu, između dve urgentne jedinice: Urgentene pedijatrije i Urgentne hirurgije. Sada pacijenti dolaskom ovde, dobijaju na jednom mestu kompletnu dijagnostiku, od kompletne urgentne dijagnostike, ultrazvuka, CT snimka i rentgenskih snimanja u roku od deset minuta, objasnio je dr Slobodan Grebeldinger.  
 
Radove na rekonstrukciji dijagnostičkog centra i hirurške intenzivne jedinice Dečje bolnice Pokrajina finansira preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, kao i nove projekte koji će se realizovati u 13 vojvođanskih bolnica. Ugovorima koji su danas uručeni direktorima vojvođanskih bolnica predviđena je nabavka medicinske opreme, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih objekata. Sredstva su dodeljena Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja u Bačkom Petrovcu i Kanjiži, institutima u Sremskoj Kamenici, Dečijoj bolnici, SBPB u Kovinu i opštim bolnicama u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Pančevu.
 
Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović podsetila je na posebne programe zdravstvene zaštite tog sekretarijata. Zahvaljujući tome, danas 18.000 novorođene dece ima potpuni skrining za cističnu fibrozu. Reč je o jednom od pokrajinskih projekta kao što je to i projekat preinplantacione genetske dijagnostike.
 
- Ovo znači da i pre nego što se rode deca, mi možemo da znamo, i pre nego što vratimo embrion u okviru vantelesne oplodnje, da li su ona zdrava. Ovo je prvi put u Srbiji. I Vojvodina kao i do sada u svim novim tehnologijama, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo pacijenata, prednjači, navela je Vesna Kopitović.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan