U DZ "Novi Sad" u jednoj smeni se na koronu testira oko 40 dece, polovina pozitivna

U DZ "Novi Sad" u jednoj smeni se na koronu testira oko 40 dece, polovina pozitivna

Početak školske godine rezultirao je porastom broja dece zaražene korona virusom, koji je, kako ističu stručnjaci, veći nego u prethodna tri talasa.

Kako se popunjavaju školske klupe, tako se i stvaraju sve veći redovi ispred Domova zdravlja sa decom kod koje su primećeni simptomi Kovida-19.

U Domu zdravlja "Novi Sad" (DZNS), gde se poslednja tri dana u jednoj smeni testira 40 dece od kojih polovina bude pozitivna, ističu da je veliki broj njih takozvani "kontakt" – deca koja su bila u bliskom odnosu sa zaraženom osobom 48 sati pre obolevanja ili 14 dana nakon pojave simptoma. To ne znači da svako takvo dete treba da se testira, saznaje RTV.

Dr Vesna Vuleković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece novosadskog Doma zdravlja kaže da kod svakog ko ima simptome i sumnju treba odraditi testiranje.

Oni koji nemaju simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa nekim ko je bolovao ne treba da budu uplašeni već da  prate simptome. Ako su potvrđeni kao kontakt, a o tome vodi računa školska uprava moraju  četrnaest dana u samoizolaciju – napominje doktorka Vuleković

Ona ističe da se i dalje beleže samo blage kliničke slike kod dece. Komplikacije mogu nastati ukoliko dete pati od astme, epilepsije ili drugih propratnih bolesti, te se takva deca obavezno moraju javiti lekaru.

Po nalogu lekara testiranje dece na korona virus može se obaviti u starom delu zgrade, ulaz broj pet objekta "Jovan Jovanović Zmaj" Doma zdravlja "Novi Sad". Deca se mogu testirati svakog radnog dana od 7 do 20 časova.

Dr Vuleković dodaje da se ne smeju zaboraviti redovne vakcine kako u vreme korona virusa ne bismo imali i epidemiju malih boginja i drugih dečjih bolesti. Kada je reč o vakcinaciji protiv Kovida-19, ističe da je to stvar odluke roditelja i deteta.

Za sada postoji preporuka da se deca od 12 do 15 godina vakcinišu zavisno od toga da li su hronični bolesnici ili ne. Principijelno još uvek nije stav da sva deca trebaju, ali naravno svako ko želi za sada može da se javi lekaru koji  će pregledati dete i ako je zdravo uputiti ga na vakcinalni punkt da se vakciniše iako je mlađeg uzrasta – navodi doktorka za RTV.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan