U DZNS stigli testovi za brzo otkrivanje uzročnika akutnih respiratornih infekcija kod dece i HPV vakcine

U DZNS stigli testovi za brzo otkrivanje uzročnika akutnih respiratornih infekcija kod dece i HPV vakcine

U ambulante Službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja "Novi Sad" (DZNS), početkom novembra stigli su brzi kombinovani testovi za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS KoV2, za čiju nabavku je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara.

Ovi testovi omogućavaju da izabrani, iskusni pedijatri, u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče.

Nabavka osam hiljada testova sprovedena je u okviru projekta "Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina" koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Do sada je 42 dece testirano na ovaj način i pokazalo se da pedijatri mogu, za nekoliko minuta da utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i da brže i kvalitetnije odluče pri izboru odgovarajuće terapije – izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić, a prenela PR služba Grada.

On je dodao da su, istovremeno u Dom zdravlja "Novi Sad" stigle i četvorovalentne vakcine "Gradasil" protiv HPV infekcija i pozvao roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra jer je to najvažnija stvar koju mogu da učine za njih.

– Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena a umre čak 600. Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju, a za tu namenu ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara. Trenutno raspolažemo sa 2.270 doza i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina – objasnio je dr Stajić.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan