U KCV-u se od korona virusa leči 61 pacijent, a pet osoba je na respiratoru

U KCV-u se od korona virusa leči 61 pacijent, a pet osoba je na respiratoru

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je jutros da je prema najnovijim podacima u toj ustanovi 61 hospitalizovan pacijent zaražen infekcijom Kovid-19, dok je pet osoba na respiratoru.

Pored 61 pacijenta u KCV ima 57 smeštenih na novosadskom Sajmu. U toku noći u jutarnjim časovima jedan pacijent je skinut sa respiratora. U ovom trenutku ih je ostalo pet na respiratoru – kazala je Stokić za RTS.

Ona je navela da se KCV praktično polako vraća u normalan ritam i dodala da je prethodnih 24 časa preko 150 osoba pregledano u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine, uz 12 hitnih intervencija.

Kako je rekla, uočeno je da se povećava broj intervencija kod pacijenata koji imaju i druge komorbiditete i za koje se, kako kaže, ni ne zna da su kovid pozitivni.

Nekada, u takvim situacijama nemate mogućnost da sačekate rezultate testiranja jer rešavate pitanje života pacijenta – navela je ona.

Prema njenim rečima, Kovid-19 je još nepoznanica ali pojedini podaci pokazuju da gojazne osobe i one sa dijabetesom tipa 2 imaju povećani rizik oboljevanja i razvijanja teže kliničke slike.

Iz iskustava se pokazalo da su to posebni faktori rizika. Kod takvih je i brže uključivanje mehaničke ventilacije i scenario razvijanja bolesti je brži i dinamičniji – rekla je direktorka KCV.

Za devet nedelja trajanja epidemije u KC Vojvodine su pronađene dve zaposlene osobe obolele od kovida, kaže ona te dodaje da se epidemiološkim analizama pokazalo da nisu zaraženi u KC već u sredinama u kojima žive.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan