U NAJAVI VIŠE CENE ZAKUPA: Hoće li podstanari plaćati porez stanodavcima?

U NAJAVI VIŠE CENE ZAKUPA: Hoće li podstanari plaćati porez stanodavcima?

Ukoliko država od jeseni primora stanodavce da plate porez u visini od 20 procenata kirije, taj trošak će, po svoj prilici, snositi češće podstanari nego vlasnici stanova.

U Srbiji su retki stanodavci koji izmiruju porez na izdavanje stana, inače najviši u zemljama bivše Jugoslavije, zbog čega prema procenama Ministarstva finansija i Poreske uprave državni budžet trpi štetu od 50 miliona evra. Suzbijanje ovakve sive ekonomije bi, prema ocenama glavnog urednika nedeljnika NIN i stručnjaka za ekonomiju Milana Ćulibrka, moglo promeniti dosta toga i možda bi na neki način uvelo red u tu oblast. S druge strane, država će pokušati da poveća prihode jer ne vidi više način kako da smanji rashode i na taj način ispuni obaveze prema MMF i dodatno smanji deficiti u narednoj godini.

- Činjenica je da bi porez morao da se plati na svaku transakciju i prihod. Biće teško objasniti ljudima ako se to uradi na jednom mestu, a ne uradi na drugim, a njih ima na pretek. Nije ovo ni prva vlada, ni prva najava da će se nešto tako uraditi. Taj porez bi po pravilu trebalo da se plaća ali nijedna vlada nije uspela to da uradi, niti naplati preko pet, deset posto prihoda koji se tako slivaju u džepove stanodavaca. Mada, ako bi se htelo, to bi moglo da se reguliše, izjavio je Ćulibrk za "O Radio" i podvukao:

- Poznajući opštu situaciju i ukoliko se stanodavci nateraju da plaćaju porez, pre sam sklon verovanju da će za isti iznos podići cene zakupa, nego što će zadržati cene zakupa i od toga platiti deo državi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "O Radija".

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan