U nedelju nova akcija besplatnih preventivnih pregleda

U nedelju nova akcija besplatnih preventivnih pregleda

Građani i građanke imaće mogućnost da urade laboratorijsku analizu krvi – lipidnog statusa (holesterol i trigliceridi), ultrazvučni pregled abdomena i mamografski pregled.

Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u cilju dijagnostike i promocije  prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, 28. oktobra organizuje akciju "Otvorena vrata" u svim većim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

U Novom Sadu, u akciju su se uključili Klinički centar Vojvodine i Dom zdravlja "Novi Sad".

Klinički centar Vojvodine u Poliklinici radiće laboratorijske analize krvi – lipidni status (holesterol i trigliceridi) i ultrazvučni pregledi abdomena.

Uzorkovanje krvi za navedene analize će se sprovesti u laboratoriji Poliklinike KCV, na I spratu, u periodu od 8 do10.30 časova.

Ultrazvuk abdomena građani i građanke mogu da urade takođe u zgradi Poliklinike KCV, na I spratu, u periodu od 8 do16 časova.

Priprema za pregled podrazumeva laganu večeru dan uoči pregleda, a na sam dan pregleda pacijent ne treba da unosi hranu i tečnost. Redovnu terapiju pacijent može popiti sa malo vode.

Ukoliko pacijent poseduje raniju medicinsku ultrazvučnu dokumentaciju i nalaze prethodnih radioloških pregleda potrebno je da ponese sa sobom.

Dom zdravlja "Novi Sad" u nedelju će organizovati mamografske preglede grudi za žene koje imaju preko 45 godina i koje nikada nisu radile ovu vrstu provere zdravlja.

Budući da se očekuje veliki broj žena, a kako pacijentkinje ne bi dugo čekale pregled, bitno je da između 8 i 9 časova uzmu broj koji će odrediti  u koliko sati imaju mamografski pregled.

Pregledi će se obavljati na odeljenju RTG dijagnostike, u prizemlju objekta Liman IV.

Za preglede u okviru akcije "Otvorena vrata" nije potrebna zdravstvena knjižica, a Ministarstvo apeluje da se u nju uključe građani i građanke koji preglede nisu radili u prethodnom periodu i koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Natasa

  pre 1685 dana i 21 sat

  Ultrazvuk abdomena, prima do 100 pacijenata.

  Oceni komentar:
  0
  3