U nedelju počinje letnje računanje vremena

U nedelju počinje letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 27. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Letnje računanje vremena počinje u Srbiji poslednje nedelje u martu, a završava se poslednje nedelje u oktobru. U desetom mesecu 2020. godine trebalo je da poslednji put pomeramo kazaljke jedan sat unazad, ali se to ipak nije desilo.

Podsećamo, Evropska komisija, koja je prošle godine trebalo da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnika odložila je odluku za godinu dana, zbog pandemije korona virusa jer je evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje sata i u kom će režimu ostati. Predlog Evropske komisije o prekidu sezonskog pomeranja sata podržao je i Evropski parlament 2019. godine, ali da bi predlog stupio na snagu mora da sačeka i odluku Evropskog saveta.

Srbija će nakon odluke EU, odlučiti kom modelu računanja vremena će se prikloniti. Inače, naša zemlja je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje Jugoslavije, a u skladu s odlukom Evropske unije, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta, komunikacija i industrije.

Proleće je ove godine počelo u nedelju, 20. marta u 16.33 sati.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oj Srbijo među malinama!

  pre 844 dana i 19 sati

  Kada ćemo sami sebi dokazati suverenitet, odbacivanje trulih evropskih pravila, na koje nismo obavezni nikakvim ugovorima - a celo stanovništvo vapi za normalnošću i prestankom zezanja radnog bioritma?

  Oceni komentar:
  3
  10