U NEDELJU U SINAGOGI: ''Džez svetkovina u Novom Sadu'' na inicijativu Gorana Vesića

U NEDELJU U SINAGOGI: ''Džez svetkovina u Novom Sadu'' na inicijativu Gorana Vesića

Кako je danas rečeno na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu, novina jubilarnog 35. Beogradskog džez festivala jeste da će prevazići granice Beograda, a prva adresa je Novi Sad, gde će biti realizovan program "Džez svetkovina u Novom Sadu", javljeno je iz Kabineta gradonačelnika.

U okviru tog programa, u nedelju, 27. oktobra, u Sinagogi će biti održan koncert mladog trubača iz Velike Britanije Henrija Spensera sa bendom Juncture i kvarteta Rastka Obradovića, koji  sačinjavaju muzičari iz Norveške i Srbije- Početak je najavljen za 20 časova.

– Prihvatili smo sa zadovoljstvom inicijativu koju je pokrenuo Goran Vesić, a prirodno je da takva saradnja najpre bude ostvarena sa Novim Sadom koji je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Кao dva najveća grada u Srbiji, takmičimo se u investicijama, u rastu budžeta, broju turista, ali to takmičenje je stimulativno, i želja nam je da se međusobno podstičemo da budemo bolji. Razgovramao o različitim temama koje su u interesu za građane, tako da je ovo još jedna pločica mozaika naše dobre komunikacije. Cilj nam je zajednički, a to je da budemo dobre sredine za život u svim oblastima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov kabinet. 

 


Predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da Festival, sa budžetom od preko 30 miliona dinara, polako zauzima svoje mesto u Evropi.

– Trudimo se da dovodimo najbolje muzičare i da imamo niske cene, jer je uloga Festivala obrazovna. Strani novinari, njih pedesetak iz celog sveta, koji su došli na ovogodišnji Festival, ocenili su da je njegova glavna karakteristika to što ima najviše mlade publike. Nije nam misija da zaradimo, već da našim ljudima omogućimo vrhunski umetnički program. Drago mi je što smo počeli ovu saradnju, a to je i naš doprinos Novom Sadu koji, kao Evropska prestonica kulture, predstavlja našu zemlju – istakao je Goran Vesić.

 


Prema rečima sekretara za kulturu Grada Beograda Ivana Кarla, za istoriju Festivala, 2019. godina je bitna jer je napravljen iskorak ka tome da postane pravi srpski džez festival.

– Beogradski džez festival je deo Evropske džez asocijacije, elitne grupacije najboljih džez festivala u Evropi. Došlo je vreme da tu vrednost podelimo sa ljudima u našoj zemlji, i da vrhunsku svetsku umetnost prezentujemo u manjim sredinama. Dovodimo autore koji pomeraju granice i čine džez ponovo aktuelnim za mlade ljude, pa tako u Novi Sad dolaze dva mlada sastava. Ratko Obradović je naš najveći talenat na saksofonu i dolazi sa norveškim muzičarima, a mladi Henri Spenser je, od strane engleske kritike, ocenjen kao najveći talenat na britanskoj džez sceni – izjavio je umetnički direktor Festivala Dragan Ambrozić i pozvao sve da 27. oktobra dođu u Sinagogu na koncert izvanredne džez muzike.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan