U Novom Sadu i dalje veća potražnja za stanovima nego njihova ponuda

U Novom Sadu i dalje veća potražnja za stanovima nego njihova ponuda

Tržište nepokretnosti u Srbiji doživelo je pravu ekspanziju za vreme pandemije, a takav trend nastavljen je i u ovoj godini.

Kao i ranije, najviše se kupuju manji stanovi a, uprkos niskim kamatama na stambene kredite, i dalje preovladava kupovina za gotovinu, piše RTV.

Poslednjih godina, obim novca na tržištu nepokretnosti raste te je, prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, u prvoj polovini godine bio gotovo tri milijarde evra. Poređenja radi, to je za 70 odsto više u odnosu na isti period lane. Najviše su se kupovali stanovi, čak 57 odsto.

Situacija u Novom Sadu

Trgovina nekretninama u našem gradu cveta, iako su, prema rečima izvršnog direktora agencije "Solis nekretnine" Dragana Rabatića, cene kvadrata na istorijskom maksimumu.

Ipak, kvadratni metar novogradnje nije značajno poskupeo u poslednjih godinu dana te na nivou cele Srbije on iznosi oko hiljadu i po evra. 

Na pitanje da li se može očekivati pad cena kvadrata, Rabatić kaže da se stanovi traže u Novom Sadu, i "razloga za smanjenje cena još uvek nema".

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je i dalje više kupaca nego stanova, a sve dok je tako cene će rasti, dok su, kako kaže upitni i statistički podaci.

Ljudi se plaše da im pare ne propadnu u bankama pa kupuju stanove i kad im trebaju i ne trebaju, samo da bi osigurali svoje pare – rekao ie Rodić i dodao.

Stambeni krediti su 2,7 odsto pa čovek digne jeftin kedit, kupi stan i odmah ga preproda za keš, to isto uredi drugi te se tako jedan stan preproda po nekoliko puta u toku ciklusa prodaje i svaka ta transakcija se statistički beleži kao promet nekretnina, a to je fizički jedan stan koji se više puta preprodaje.

Rodić veruje da bi tržište nekretnina krenulo u drugom pravcu kada bi se ubrzala legalizacija.

Najskuplji novoizgrađeni stanovi zabeležni su u beogradskim opštinama, dok je Novi Sad ubedljivo najskuplji grad za kupovinu stana u Vojvodini. Cenama u Novom Sadu približava se kvadrat u Pančevu, Zrenjaninu i Vršcu.

Kompanija "Deloitte" je nedavno ocenila da je Srbija najnepristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu stana. Naime, da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u proseku mu je potrebno 15 godišnjih bruto plata, podseća RTV.

Oceni vest:
8
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 618 dana i 16 sati

  Odlazite u pm.. Nema mesta ni za nas, guzve na svakom koraku. Grad je postao uzasan. Hvala ti Vučeviću

  Oceni komentar:
  9
  31
 • Miljenko

  pre 618 dana i 15 sati

  Milionce stanovnika uskoro pa cete videti sta su cene. Ko kupi sada prodace za 5god duplo skuplje. Sela se gase posla samo u gradu, svi bi da jedu online, dostava cveta, lenjost na maksimumu, hoce da zarade pare od kuce, niko drva ne zna da cepa, rostilj prave u vikendici sa bazenom na kocke za potpalu, slikaju za mreze placaju ih brendovi da ih reklamiraju i time kupuju auta i stanove. 21.vek, doba usluga i reklama.

  Oceni komentar:
  9
  38
 • Petar

  pre 618 dana i 15 sati

  Davno ne pročitah nešto gluplje, KUPE STAN NA KREDIT PA GA PRODAJU ZA KEŠ!
  Koliko ja znam kada kupiš stan na kredit pa ga prodaš pare uzima banka, prvo se ona naplati a tebi ako nešto ostane- ostane, plus imao si troškove pri podizanju kredita...

  Oceni komentar:
  7
  35
 • Sava

  pre 618 dana i 12 sati

  Hvala što nas podsećate na to.Inače Nemački milioneri hitno prebacuju pare u Švajcarske banke...Balon koji se jako naduva, jako i pukne...i ovo će biti veoma bolno otrežnjenje za one koji su sve u selima rasprodali da bi kupili stan u NS.

  Oceni komentar:
  6
  26
 • Mirko

  pre 618 dana i 11 sati

  Ko laze taj i krade.....Pogledati ponudu prodaje koja je ogromna i potraznju minorna..
  Nesto opasno smrdi....

  Oceni komentar:
  6
  35
 • Sanja

  pre 617 dana i 18 sati

  Dobro me nasmeja. Prošetajte malo pa ćete videti koliko zgrada zvrji prazno. Garaže da i ne spominjem.

  Oceni komentar:
  5
  28
 • Sofija

  pre 617 dana i 13 sati

  Ovo je isfantazirana budalastina.stanovi se tesko prodaju.to sto vladajuci sistem pere pare pa iluzorno bifla cenu,nema veze sa realnoscu.pisanje ovakvih textova bi trebalo novcano kazniti.

  Oceni komentar:
  7
  17
 • Tina

  pre 616 dana i 14 sati

  Hahaha, ''Gradjani nece da drze pare u banci pa kupuju nekretenine, pa kupuju stanove i kad im trebaju i kad im ne trebaju''...hahahahaha. Gradjani koji zive od prvog do prvog, jure akcije po supermarketima i redovno idu u minus, ne kupuju ni cipele ni kaput ako im ne trebaju, a kamoli stanove.

  Oceni komentar:
  5
  7